Κοσμογονικής σημασίας γεγονός [απαντώνται υπαρξιακά ερωτήματα]

Article featured image
Article featured image

Η προσεδάφιση του σκάφους «Φιλαί» στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko είναι ένα γεγονός ιστορικής σημασίας, «στην ίδια κλάση με την προσεδάφιση του πρώτου σκάφους στον Άρη και του πρώτου ανθρώπου στη Σελήνη» δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός. 



Ο κ. Δανός ανέφερε ότι το νερό όπως και η ζωή στη Γη πιστεύεται ότι προήλθε από τους κομήτες και ως εκ τούτου η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΣΑ) έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί θα προσπαθήσει να απαντήσει μεγάλα κοσμογονικά και υπαρξιακά ερωτήματα.

«Θα προσπαθήσει να απαντήσει ερωτήματα όπως από πού προερχόμαστε; Από πού προέρχεται αυτό το ηλιακό σύστημα που ζούμε; Πώς φτιάχτηκε το ηλιακό μας σύστημα; Από πού προέρχεται το νερό στον πλανήτη μας»;

Το σκάφος θα τρυπήσει την επιφάνεια του κομήτη, ο οποίος απέχει αυτή τη στιγμή μισό εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη, για να αναλύσει τη σύσταση του υπεδάφους και να μεταφέρει μαζί του ένα μικρό επιστημονικό εργαστήριο για να μελετήσει τον κομήτη.

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της αποστολής είναι η χημική ανάλυση του κομήτη, για εξεύρεση αμινοξέων και εναντιομερών, η ανίχνευση των οποίων θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ή και επιβεβαίωση της θεωρίας ότι η ζωή στη Γη προήλθε από τους κομήτες (θεωρία της πανσπερμίας).

Ο κ. Δανός είπε στο ΚΥΠΕ ότι το σκάφος θα παραμείνει στην επιφάνεια του κομήτη και θα τον μελετά κατά την κοντινή παρέλευση αυτού προς τον Ήλιο, όπου και ο κομήτης θα «ζωντανέψει» με δημιουργία αερίων και ουράς.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ