Λεμεσός: η πεζογέφυρα του ΓΣΟ πάει Ευρώπη

Article featured image
Article featured image

Η πεζογέφυρα του ΓΣΟ που βρίσκεται στον παραλιακό της Λεμεσού, έργο της αρχιτέκτονος Μαργαρίτας Δανού, έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Κύπρο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «Mies Van Der Rohe» για το βραβείο του 2015.



Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Βαρκελώνη και στοχεύει στην ανάδειξη καινούριων κόνσεπτ και τεχνολογιών που σημειώνονται στην επιστήμη της αρχιτεκτονικής καθώς και στην προώθηση και υποστήριξη νεαρών αρχιτεκτόνων από όλη την Ευρώπη.

Ο νικητής του διαγωνισμού λαμβάνει χρηματικό βραβείο ύψους €60.000 και το έργο που θα πάρει έπαινο €20.000.

Ο Mies ήταν ένας νεαρός και υποσχόμενος αρχιτέκτονας από το Βερολίνο, όταν του δόθηκε η εντολή να σχεδιάσει το Γερμανικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βαρκελώνης το 1929. Σκοπός ήταν να συναντηθούν σε αυτό ο Βασιλιάς Αλφόνσο με τις γερμανικές αρχές. Παρόλο που το περίπτερο με την ολοκλήρωση της Έκθεσης κατεδαφίστηκε, το σχέδιο του Mies, το οποίο απαθανατίστηκε σε αρκετές φωτογραφίες, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα έργα για την αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα. 

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού δόθηκε το 2001. Για να επιλεγεί ένα έργο για συμμετοχή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο ετών πριν από την τελετή της απονομής. 

Ένα έργο ορόσημο για το παραλιακό μέτωπο του κέντρου της πόλης, η προτεινόμενη πεζογέφυρα αποτελεί προέκταση του δημοτικού αθλητικού πάρκου που δημιουργήθηκε στη θέση του παλιού Γ.Σ.Ο. Κόστισε 850 χιλιάδες ευρώ και είναι μια προσφορά της CYTA.

Φωτογραφίες: Χάρης Σολωμού

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ