Οι τροφές που βοηθούν και βλάπτουν το σπέρμα

Article featured image
Article featured image

Κάμποσο ψάρι και καθόλου επεξεργασμένο κρέας πρέπει να τρώνε οι άνδρες που θέλουν να είναι καρπεροί και να κάνουν παιδιά.



Ερευνητές από το Χάρβαρντ συνέκριναν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 150 ανδρών που υποβάλλονταν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τις συντρόφους τους. Ρώτησαν τους άνδρες πόσο συχνά κατανάλωναν διάφορα τρόφιμα, όπως λευκό, κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα κρέατα, και ψάρια όπως τόνο και σολομό.

Η μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο κοινό συνέδριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Γονιμότητας και της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Βοστώνη.

Η επικεφαλής της έρευνας Dr Myriam Afeiche είπε : «Βρήκαμε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μειώνει την ποιότητα του σπέρματος, ενώ τα ψάρια την ενισχύουν'».

Οι άνδρες που τρώνε έστω και μία φέτα μπέικον την ημέρα μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητές τους να γίνουν μπαμπάδες.

Ακόμη και μισή μερίδα επεξεργασμένου κρέατος, όπως μια φέτα μπέικον ή ένα μικρό λουκάνικο, μπορεί να βλάψει σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Αντίστοιχα, εκείνοι που θέλουν να ενισχύσουν τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί θα πρέπει να τρώνε τα πλούσια σε υδράργυρο ψάρια, με τον μπακαλιάρο να είναι ένα από αυτά που ασκούν σημαντική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα.

Τα νέα ευρήματα κάνουν βέβαια λόγο και τον τρόπο ζωής του υποψήφιου πατέρα: το κάπνισμα, το αλκοόλ και το στρες μειώνουν τις πιθανότητες, ενώ η άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή τις αυξάνουν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ