Σαν σήμερα γεννήθηκε στη Σμύρνη ο Άλεκ Ισσιγόνης [ο Έλληνας που έφτιαξε το Mini Cooper]

Article featured image
Article featured image

Ο Αλέξανδρος Αρνόλδος Κωνσταντίνος Ισσιγόνης γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1906 στην Σμύρνη. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος Ισσιγόνης, και ο παππούς του ήταν Έλληνες μηχανικοί, η μητέρα του Χίλντα Πρόκοπ, ήταν από την Βαυαρία. Δεν ήταν το παιδί που θα είχε επιρροές από την αυτοκίνηση, καθώς για πρώτη φορά είδε μπροστά του αυτοκίνητο στην ηλικία των 12. Ίσως γι’ αυτό, στα 50, ήταν σε θέση να ανακαλύψει εκ νέου το αυτοκίνητο.

Το Μini του δεν έμοιαζε με κανένα άλλο. Ο ίδιος μπορούσε να σκεφτεί «έξω από το κουτί». Μισούσε την ακαμψία των μαθηματικών, άλλωστε ήταν και ο λόγος που απέτυχε τρεις φορές να μπει στην Πολυτεχνική σχολή της Battersea στο Λονδίνο.

Έλεγε για τα μαθηματικά «ότι είναι ο εχθρός του πραγματικά δημιουργικού ανθρώπου». Μισούσε τις πολυτέλειες, όπως το ραδιόφωνο και τα άνετα καθίσματα, επειδή νόμιζε ότι αποσπάται η προσοχή του οδηγού. Ως φανατικός αντικαπνιστής, δεν έβαζε τασάκι στα αυτοκίνητα που δημιουργούσε.

Όταν ήταν 16, η μητέρα του τον πήγε στην Αγγλία για να σπουδάσει. Δύο χρόνια αργότερα ο Ισσιγόνης αγόρασε το πρώτο του αυτοκίνητο, ένα «Singer» με αμάξωμα Weymann, με το οποίο ταξίδεψε στην Ευρώπη το 1925 αντιμετωπίζοντας συνεχώς μηχανικές βλάβες. Αυτή ήταν μία εμπειρία που δεν θα ξεχνούσε ποτέ.

Όταν επέστρεψε και κατάφερε τελικά να γίνει δεκτός στην Πολυτεχνική σχολή του Battersea στο Λονδίνο, ακολούθησε ένα τριετές πρόγραμμα σπουδών ως μηχανολόγος μηχανικός.

 



Την δεκαετία του ‘30 ξεκινά να εργάζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία κάνοντας εξαιρετική δουλειά και εξελίσσοντας σε μεγάλο βαθμό τα σασί. Αυτός ήταν ο λόγος που το 1936, η Morris Motors του έκανε πρόταση συνεργασίας, που δε μπόρεσε να αρνηθεί.

Το 1943, σχεδίασε ένα διθέσιο, που αντιπροσώπευε το όραμά του για το πως θα πρέπει να είναι ένα μικρό αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο αυτό εξελίχθηκε στο θρυλικό Morris Minor και βγήκε στην παραγωγή από το 1948 έως το 1971.

 



Το Μini βγήκε στην παραγωγή το 1959 με το τελευταίο να φεύγει από το εργοστάσιο τον Οκτώβριο του 2000. Πούλησε 5,3 εκατομμύρια μοντέλα και έγινε το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στη Βρετανία, ενώ μπήκε και στην κατηγορία των αγωνιστικών μοντέλων.

Με τιμή 496 στερλίνες το Mini Cooper ήταν το δεύτερο πιο οικονομικό αυτοκίνητο που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή. Θα γινόταν ένα από τα σύμβολα της δεκαετίας του ’60.

 



Και ο John Lennon με Mini



[πηγή]


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ