Το Game of Thrones της Αμφίπολης

Article featured image
Article featured image

Σε άρθρο του National Geographic γίνεται αναφορά στα χρόνια του Φιλίππου Β' και του Μ. Αλέξανδρου. 

Σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού, εδώ και τρεις μήνες η Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα έχουν προχωρήσει σε μια σειρά «δελεαστικών» ανακαλύψεων εντός του τάφου.

Τα περισσότερα από τα ευρήματα κατατείνουν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ένα τάφο που κινούνται στα ταραγμένα χρόνια του Μ. Αλέξανδρου και συνηγορούν πως ο ένοικος του τάφου ήταν ένα υψηλό πρόσωπο.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Μ. Αλέξανδρος τάφηκε στην Αίγυπτο, όμως ελάχιστα γνωρίζουν οι σύγχρονοι μελετητές για τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Σε κάποιες περιπτώσεις, δε, οι γνώσεις μας είναι μηδενικές. Υπό αυτό το σκεπτικό ο τάφος της Αμφίπολης, σημειώνει το περιοδικό, θα προσθέσει πάρα πολλά στην επιστημονική έρευνα γύρω από μια Δυναστεία -αυτή του Αλέξανδρου- που μαστιζόταν από συνωμοσίες, ίντριγκες, δολοφονίες και πλείστες όσες αιματοχυσίες που ταιριάζουν με το τηλεοπτικό Game of Thrones.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής κλασικής Ιστορίας στο Luther College της Αϊόβα, και βιογράφος του Μ. Αλέξανδρου Φίλιο Φρίμαν: «Είναι πολύ σπάνιο να βλέπεις έναν βασιλιά ή κυβερνήτη να καταλήγει να πεθάνει σχεδόν μόνος του».

Ο Αλέξανδρος ήταν ακόμα στα ανατολικά και σχεδίαζε την κατάκτηση της Αραβίας όταν πέθανε στα 33 του. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία πέθανε κάτω από περίεργες συνθήκες. Η αιτία του θανάτου του είναι υψηλός πυρετός. Ο θάνατός του έδωσε την ευκαιρία στους επιγόνους να διεκδικήσουν τα πρωτεία με αποτέλεσμα η αυτοκρατορία να χωριστεί σε τιμάρια, έως τον τελικό αφανισμό λόγω εμφύλιων πολέμων.

Από εκεί και πέρα τα θανατικά ήρθαν το ένα μετά το άλλο: ο Κάσσανδρος σκότωσε τη μητέρα του Αλέξανδρου και στη συνέχεια δολοφόνησε τη γυναίκα του Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρο. Οι περισσότεροι αρχαιολόγοι σήμερα είναι πεπεισμένοι πως ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αίγυπτο, πιθανότατα στην Αλεξάνδρεια. Όμως το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι τάφοι της Ολυμπιάδας, της Ρωξάνης του Ηφαιστίωνα και άλλων κοντινών ανθρώπων του Μ. Αλέξανδρου κάνει την ανακάλυψη της Αμφίπολης ακόμη πιο σημαντική. Είναι πολύ πιθανό, καταλήγει το άρθρο ένας εξ αυτών να βρεθεί τελικά εντός του τύμβου Καστά.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ