Έκλεψαν την πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου στο Νταχάου

Article featured image
Article featured image

Ανάστατες είναι οι τοπικές αρχές στη Βαυαρία, μετά τη χθεσινοβραδινή κλοπή της σιδερένιας πύλης στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου με τη γνωστή επιγραφή «Arbeit macht frei» (Η εργασία θα σας ελευθερώσει).

 

Η κλοπή της ιστορικής, σφυρήλατης σιδερένιας πύλης, με διαστάσεις 2 μέτρα ύψος επί 1 μέτρο πλάτος, προφανώς συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει η αστυνομία.

Η τοποθεσία δε διαθέτει κλειστό σύστημα παρακολούθησης, αλλά παρακολουθείται από φρουρούς ασφαλείας και η κλοπή προφανώς συνέβη την ώρα που αυτοί έκαναν τον γύρο του στρατοπέδου, ανέφερε η αστυνομία, κάνοντας έκκληση σε πιθναούς μάρτυρες.

Ο επικεφαλής του μνημείου στην περιοχή της Βαυαρίας, Καρλ Φρέλερ, χαρακτήρισε την κλοπή ως «αποτρόπαια πράξη».

Το στρατόπεδο στο Νταχάου, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το Μόναχο, άνοιξε το 1933, λιγότερο από δύο μήνες μετά την εκλογή του Αδόλφου Χίτλερ στην καγκελαρία της Γερμανίας. Αρχικά είχε συσταθεί ως ένα μέρος για τη φυλάκιση πολιτικών κρατουμένων προτού μετατραπεί ε στρατόπεδο θανάτου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σκοτώνοντας πάνω από 41.000 Εβραίους.

Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από αμερικανικά στρατεύματα στις 29 Απριλίου 1945 και σήμερα το επισκέπτονται περίπου 800.000 άτομα το χρόνο.

Η ίδια πινακίδα «η εργασία θα σας ελευθερώσει» από το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς της Πολωνίας που είχε κλαπεί το 2009, είχε πυροδοτήσει μια παγκόσμια κατακραυγή.

Ο ιθύνων νους εκείνης της κλοπής, ο Σουηδός νεοναζί Άντερς Χογκστρόεμ, είχε φυλακιστεί για 2μιση χρόνια.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ