Μεσιέ Αναστασιάδη, θα υπογράψουμε;

Article featured image
Article featured image

Μια νέα εκστρατεία-ψήφισμα έχει αρχίσει μέσω του Avaaz.org, η οποία στοχεύει να ασκήσει πίεση προς την Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Απευθυνόμενη στον πρόεδρο Αναστασιάδη, η προσπάθεια αυτή ευελπιστεί στην υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Τι είναι αυτό;

Η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης αφορά στην πρόληψη/παρεμπόδιση περιστατικών βίας, στην προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών.

Τον Αύγουστο που μας πέρασε η Συνθήκη τέθηκε σε ισχύ και αποτελεί σήμερα το πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εξάλειψη βίας κατά των γυναικών. Δεκατέσσερα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν επικυρώσει την σύμβαση και άλλα είκοσι δύο κράτη μέλη την έχουν υπογράψει.


Η Κύπρος παραμένει μία απ’ τις χώρες της ΕΕ που δεν έχει ακόμη υπογράψει.


Ποιος είναι ο σκοπός της Σύμβασης αυτής;



Η μηδενική ανοχή όσον αφορά στη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.


Είναι η πρώτη φορά που σε διεθνή συνθήκη περιέχεται ορισμός για το «φύλο». Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται πλέον ότι οι γυναίκες και οι άνδρες δεν είναι μόνο βιολογικά χωρισμένοι σε θηλυκό ή αρσενικό γένος, αλλά και ότι υπάρχει μια κοινωνικά κατασκευασμένη κατηγορία του φύλου που κατατάσσει τις γυναίκες και τους άνδρες σε ξεχωριστούς ρόλους και συμπεριφορές.


Η εν λόγω Σύμβαση απαιτεί απ’ τα κράτη μέλη να ποινικοποιήσουν ή να επιβάλουν κυρώσεις για συμπεριφορές που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία [σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή οικονομική], την παρακολούθηση, τη σεξουαλική βία και παρενόχληση, τον καταναγκαστικό γάμο, τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων και την αναγκαστική έκτρωση ή/και στείρωση.



Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ιδιωτικές υποθέσεις. Και πως τα κράτη υποχρεούνται να εισαγάγουν αυτά τα σοβαρά αδικήματα στα νομικά τους συστήματα.

Ποιους καλύπτει η Σύμβαση αυτή;

Όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ανεξαιρέτως ιστορικού, ηλικίας, φυλής, θρησκεύματος, κοινωνικής προέλευσης, μεταναστευτικής ιδιότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Γιατί είναι σημαντικό να υπογραφεί;

Γιατί πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο, διεθνές, δεσμευτικό νομικό πλαίσιο για την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Ήξερες ότι:

- 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής της.

- Οι αναφορές βιασμού στην Κύπρο έχουν τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία.

- Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο έχουν διπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία.

- Κατά την περίοδο 2004 – 2013 υπήρξαν περισσότεροι από 30 φόνοι γυναικών από άνδρες. Αυτό μεταφράζεται σε 3 φόνους γυναικών το χρόνο.



Μάθε περισσότερα εδώ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ