Η φωτογραφία που άλλαξε τη στάση του κόσμου απέναντι στο AIDS

Article featured image
Article featured image

Τον Νοέμβριο του 1990, το περιοδικό LIFE δημοσίευσε μία συγκλονιστική φωτογραφία από τις τελευταίες στιγμές του νεαρού David Kirby, με το σώμα του λιωμένο από τον σχετικά άγνωστο ακόμη ιό του AIDS.

Προσέξτε το χέρι του πόσο λεπτό είναι μετά την εξαντλητική ασθένεια. Το βλέμμα του κοίταζε στο πουθενά.

Ο πατέρας του τον αγκαλιάζει, παραδωμένος στο μοιραίο, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να βοηθήσει τον γιο του. Δίπλα και η μητέρα του, με στωικό βλέμμα, που αναζητεί διέξοδο στην αγκαλιά της μικρής, που και αυτή κοιτάζει περίλυπη τον ασθενή που κανείς πια δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Αριστερά ένα άτομο (το οποίο μάλλον κοιτάζει η μητέρα) που δεν φαίνεται πιάνει το σκελετωμένο χέρι του μελλοθάνατου David, που μοιάζει πια με βιβλική μορφή. Στο προσκέφαλό του, μάλλον μια εικόνα του Κυρίου, με το χέρι απλωμένο να «καλεί» κάποιον κοντά του.

Την στιγμή απαθανάτισε η φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Therese Frare, και γρήγορα η συγκεκριμένη φωτογραφία συνδέθηκε, όσο καμία άλλη, με την επιδημία που προσέβαλε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μετά από 25 χρόνια, στην ετήσια ημέρα κατά του AIDS, η Frare δηλώνει στο περιοδικό LIFE. “Όταν σπούδαζα, έγινα εθελόντρια στο «Pater Noster House», μία κλινική κατά του AIDS στο Κολόμπους.

Τον Μάρτιο άρχισα να βγάζω φωτογραφίες και να γνωρίζω το προσωπικό και έναν εθελοντή, που τον έλεγαν Peta, οι οποίοι φρόντιζαν τον David και άλλους ασθενείς”. Ο David Kirby γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία μικρή πόλη στο Οχάιο. Τη δεκαετία του ’80 ήταν ομοφυλόφιλος ακτιβιστής και έγινε γνωστός όταν προσβλήθηκε από τον ιό.

  

Ζούσε στην Καλιφόρνια και οι δικοί του τον είχαν απομακρύνει, ίσως για τις επιλογές του. Όμως, αφού αρρώστησε, ήρθε ξανά σε επαφή με τους γονείς του και ζήτησε να επιστρέψει στο σπίτι του, γιατί όπως είχε πει: «Θέλω να πεθάνω με τους ανθρώπους της οικογένειάς μου στο πλευρό μου».

Η οικογένειά του τον δέχθηκε και μοιράστηκε μαζί του κάθε τραγικό λεπτό από το επώδυνο τέλος του.

Η φωτογραφία έδειξε ότι τα θύματα δεν είναι παρά τα παιδιά του γείτονα. Οι γονείς που τον πλησιάζουν δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, καθώς τότε υπήρχε η φήμη ότι το έιτζ μεταδίδεται από τον αέρα, το ποτήρι του νερού ή και το σερβίτσιο αν το έχει χρησιμοποιήσει ο χρήστης.

Η φωτογραφία έδειξε την αλήθεια της απώλειας και ανέτρεψε δεκάδες τρομοκρατικά σενάρια που κυκλοφορούσαν για το έιτζ και του ασθενείς.

Η εξάπλωση του AIDS στους εφήβους

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου και η ανθρωπότητα θρηνεί 36 εκατομμύρια νεκρούς από την ασθένεια. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ο αριθμός των θυμάτων του AIDS μεταξύ εφήβων 10-19 ετών έχει αυξηθεί κατά 50% την επταετία 2005-2012, σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF. Το 69% των φορέων κατοικεί στην υποσαχάρια Αφρική. Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό, ωστόσο υπάρχουν φάρμακα που αναστέλλουν την επέκτασή του και επιτρέπουν στους ασθενείς να ζουν μία παραγωγική ζωή. Το AIDS δεν κάνει διακρίσεις. Η ασφαλέστερη πρόληψη παραμένει μία: η χρήση προφυλακτικών.

 

 


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ