Η εμμονή των Βέλγων με τα αγάλματα που ουρούν

Article featured image
Article featured image

Το  πιο σημαντικό αξιοθέατο των Βρυξελλών, το οποίο αποτελεί και σημείο κατατεθέν της πόλης, είναι ένα άγαλμα που ουρεί με την ονομασία «Manneken Pis».

 

Εκτός από το «Manneken Pis», στην πόλη βρίσκεται η αδελφή του και ο σκύλος τους, που φαίνεται ότι ανακουφίζονται και αυτοί μπροστά στο κοινό.

Ο «Manneken Pis» είναι ένα μικρό μπρούτζινο άγαλμα, που σχεδιάστηκε από τον Hieronimus Duquesnoy και απεικονίζει ένα αγόρι που ουρεί σε ένα σιντριβάνι.

Το άγαλμα τοποθετήθηκε στη θέση του το 1619 και έχει ύψος 61 εκατοστά και βρίσκεται κοντά στην Γκραντ Πλας.

Χιλιάδες τουρίστες έρχονται να το δουν και για έναν επιπλέον λόγο. Και αυτός δεν είναι άλλος από την τεράστια γκαρνταρόμπα του. Κάθε εβδομάδα ο «μικρός» αλλάζει κοστούμια από την συλλογή του που φιλοξενείται μόνιμα στο Μουσείο της πόλης.

Η «Jeanneke Pis» είναι η μικρότερη αδελφούλα και η θηλυκή έκδοση του Manneken Pis.

Με μισό μέτρο ύψος το άγαλμα αποτελεί την νέα άφιξη στην πόλη. Τοποθετήθηκε το 1987 και είναι φτιαγμένο από μπλε-γκρίζο ασβεστόλιθο. Τοποθετημένη σε ένα συντριβάνι, κάθεται οκλαδόν και προσελκύει τα βλέμματα του κόσμου.

Το τρίτο μέλος της οικογένειας Pis είναι ο σκύλος, Zinneke Pis. Το χάλκινο γλυπτό βρίσκεται στην πόλη από το 1998 και αναπαριστά το ζωάκι να κάνει την ανάγκη του δίπλα σε ένα κολονάκι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ