«Συγκλονιστική η εξέλιξη των ερευνών στον Άρη»

Article featured image
Article featured image

Για συγκλονιστική εξέλιξη των ερευνών στον Άρη κάνει λόγο το περιοδικό Science, μετά την ανακάλυψη μυστηριωδών ιχνών μεθανίου που ακόμη δεν μπορούν να εξηγηθούν από τους επιστήμονες.



Η ανακάλυψη έγινε από το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Curiosity που από το 2012 «σαρώνει» τον Άρη για λογαριασμό της NASA.

Αν και οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για την προέλευσή του αερίου, ωστόσο ο Independent και το NBC αναφέρουν πως ως πιθανότερο σενάριο δίνεται η δημιουργία του από οργανισμούς που θα μπορούσαν να έχουν μορφή βακτηρίων. 

Ποσότητες μεθανίου έχουν ανιχνευθεί και στο παρελθόν από το Curiosity, αλλά ποτέ ξανά σε τέτοια ποσότητα. Η περιοχή που ερευνούσε το ρομπότ ανακαλύφθηκε πρόσφατα και είναι ένας κρατήρας που εκατομμύρια χρόνια πριν φιλοξενούσε μια λίμνη νερού, περιβάλλον που θεωρείται ιδανικό για ανάπτυξη ζωής.  

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που το ρομπότ εντοπίζει μεθάνιο στον Άρη, τα ποσοστά συγκέντρωσης του αερίου στην περίπτωσή αυτή είναι δεκαπλάσια από το συνηθισμένο. Αυτό σημαίνει πως η πιθανότητα του να έχουν δημιουργηθεί από την αποσύνθεση οργανικής ύλης που μεταφέρθηκε από μετεωρίτες, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί.

Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξα συγκρατημένοι και υπογραμμίζουν πως απαιτείται αρκετή ακόμη μελέτη του φαινομένου και εκατοντάδες τεστ της ύλης που συλλέγει το Curiosity για να προχωρήσουν στην επιβεβαίωση μιας τόσο σημαντικής είδησης.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ