«Ενας χρόνος χωρίς σεξ -Επτά πράγματα που έμαθα»

Article featured image
Article featured image

Οι ψυχολόγοι, ισχυρίζονται πως όταν το σεξ σε έναν γάμο σταματά, το ζευγάρι οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στο διαζύγιο.

 

Η μπλόγκερ Σουζάνα Τζανίς, περιγράφει σε επτά σημεία πώς ένας χρόνος αποχής από το σεξ βοήθησε τον γάμο της.

«Το μεγαλύτερο ταμπού σε έναν γάμο είναι το να παραδεχθεί το ζευγάρι ότι είναι ευτυχισμένο ακόμη και αν δεν... κρεμιέται από πολυελαίους για να κάνει σεξ κάθε βράδυ. Εγώ το παραδέχομαι. Δυο μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού μου εγώ και ο άντρας μου δεν είχαμε κάνει σεξ. Δεν τρέχει τίποτα, σκέφτηκα. Στη συνέχεια, όμως, πέρασαν ακόμη τρεις μήνες χωρίς σεξ και πριν το καταλάβουμε συμπληρώθηκε ένας χρόνος χωρίς να έρθουμε σε επαφή (εγώ το αποδίδω στο ότι ο σύζυγός μου δουλεύει περίεργες ώρες και ότι ήμασταν γονείς ενός νεογέννητου). Ημουν τρομοκρατημένη. Πώς θα τα καταφέρναμε; Τελικά, όλα έγιναν. Κατά τη διάρκεια, όμως, της χρονιάς εκείνης που δεν κάναμε σεξ, πήρα μερικά καλά μαθήματα για τον γάμο μου και ανακάλυψα ότι η δική μας αποχή από το σεξ ουσιαστικά επηρέασε τον γάμο προς το καλύτερο.

    Σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε το σεξ σαν όπλο

Μετά τη γέννηση του μωρού μας άρχισα να νιώθω ότι ο σύζυγός μου με απορρίπτει σεξουαλικά. Βαρέθηκα να προσπαθώ να κάνω κινήσεις που δεν έβρισκαν ανταπόκριση. Το γεγονός ότι έμοιαζε να μην τον νοιάζει καθόλου με πανικόβαλλε. Υπήρχε κάποιο πρόβλημα; Οχι. Απλά ήταν εξαντλημένος από τη δουλειά του και εγώ έκανα σαν μια θυμωμένη σύζυγος που βιώνει την απόρριψη.

Τελικά, κατάλαβα ότι χρησιμοποιούσα το σεξ σαν ένα παιχνίδι εξουσίας, το οποίο τώρα αποτύχαινε. Οσο προσποιούμουν ότι δεν τον ήθελα, άλλο τόσο και περισσότερο προσποιούνταν και εκείνος. Και αυτό μας οδήγησε σε αδιέξοδο. Τελικά το καταλάβαμε, αποφασίσαμε να το συζητήσουμε και καταλήξαμε ότι αυτό που εγώ θεωρούσα απόρριψη από εκείνον δεν ήταν παρά... τεμπελιά. Τεμπελιά από το μέρος του. Από εκείνη τη στιγμή αποφασίσαμε ότι κάθε στιγμή που περνάμε μαζί, μέρα-νύχτα, είναι σημαντική και ας μην υπάρχει προσδοκία για σεξ.

    Το σεξ δεν είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του γάμου

Φυσικά και το σεξ είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό του γάμου. Αλλά δεν είναι και το πιο σημαντικό. Τι είναι το πιο σημαντικό; Να είσαι σε έναν γάμο όπου υπάρχει πραγματική αγάπη. Τη χρονιά εκείνη που δεν κάναμε καθόλου σεξ πήραμε ο ένας τον άλλον πολλές αγκαλιές και ανταλλάξαμε πολλά φιλιά. Δεν παραμελήσαμε ο ένας τον άλλο συναισθηματικά ή σωματικά, παρότι παραμελήσαμε ο ένας τον άλλον σεξουαλικά. Το μάθημα που πήραμε ήταν το εξής: Η στοργή χωρίς επαφή είναι εντελώς υποτιμημένη.

    Το να πηγαίνεις πίσω, στην αρχή, δεν είναι και τόσο κακό...

Τα φιλιά είναι σημαντικά. Και συχνά σε έναν γάμο παραμελεί ο ένας να φιλάει τον άλλον. Δεν μιλάω για ένα πεταχτό φιλί στο μάγουλο ή ένα βιαστικό φιλί του αντίο. Μιλώ για τα βαθιά, αργά φιλιά, αυτά που δίναμε στα κρυφά όταν ήμασταν 17. Δεν υπάρχει κάτι πιο σέξι από αυτό.

    Το καλό σεξ είναι το ίδιο με το να αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου

Μετά τον ερχομό του μωρού μου δεν ένιωθα σέξι. Εχασα τα κιλά που είχα πάρει στην εγκυμοσύνη μου, πέταξα τα σουτιέν της εγκυμοσύνης μου και πήρα άλλα δαντελωτά, αγόρασα καινούρια μπραζίλιαν εσώρουχα, αποτρίχωσα τα πόδια μου και έκανα τα πάντα για να αρχίσει να μου αρέσει ο εαυτός μου. Ετσι θα άρεσα σιγά σιγά και πάλι στον σύζυγό μου.

    Λίγο ποτό κάνει καλό

Οταν ήρθε η ώρα να ξανακάνουμε σεξ με τον άνδρα μου, πλημμύρισα από αναστολές. Ετσι ήπια μια-δυο γουλιές ποτό για να χαλαρώσω. Ηταν τρομακτικό και λίγο περίεργο. Ντρεπόμουν. Αλλά το σεξ είναι σαν το ποδήλατο. Γρήγορα θα θυμηθείτε πώς γίνεται, ακόμη και αν σας πονάει το σώμα σας την άλλη ημέρα.

    Η απραξία με έκανε πιο δραστήρια

Με το πέρασμα του καιρού η αρχική σφοδρή επιθυμία που είχα για σεξ με τον σύζυγό μου διαλύθηκε. Το σεξ (πριν... κάνουμε το διάλειμμα του ενός έτους) είχε γίνει ρουτίνα, μονότονο. Οταν όμως αρχίσαμε να κάνουμε ξανά σεξ μετά το διάλειμμα του ενός χρόνου, νιώθαμε σαν έφηβοι, σαν να κάναμε σεξ για πρώτη φορά.

    Τώρα ξέρουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις άγονες περιόδους στον γάμο μας

Τελικά, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν κάνουμε κάτι λάθος ή συμβαίνει κάτι περίεργο όταν ο γάμος μας περνάει κάποιες άγονες περιόδους. Προβλήματα προκύπτουν μόνο όταν το ένα από τα δυο μέλη του ζευγαριού έχει υψηλότερη λίμπιντο από του άλλου. Κατά τη διάρκεια του γάμου η σεξουαλική μας ζωή θα έχει αναπόφευκτα κορυφές και κοιλάδες, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ