Guardian: Ο δήμαρχος με τα τατουάζ είναι φάρος ελπίδας για την Ελλάδα

Article featured image
Article featured image

Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ξεφεύγει από το στενό στερεότυπο του πολιτικού και έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ακόμη και στο εξωτερικό, έτσι πλέον διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου δήμαρχου στον κόσμο.

 

Το City Mayor Foundation, που απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο του κορυφαίου δήμαρχου στον κόσμο, ανακοίνωσε τη λίστα των υποψηφίων και μέσα σε αυτή βρίσκεται και το όνομα του Γιάννη Μπουτάρη.

Με αφορμή την υποψηφιότητα του δήμαρχου στα βραβεία, ο Guardian έγραψε ένα άρθρο για αυτόν, με τίτλο «φάρο ελπίδας για την Ελλάδα».

«Οι ευρωκράτες δεν έχουν και πολλά καλά να πουν για τους Έλληνες πολιτικούς, από τη στιγμή που η χώρα γονάτισε από την οικονομική κρίση. Όμως αξιωματούχος της Κομισιόν περιέγραψε τον Γιάννη Μπουτάρη ως φάρο και άλλοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ έγραψαν ότι υπό τον Μπουτάρη η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε νησί ελπίδας και μοντέλο για όλη την Ελλάδα», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, που σημειώνει ότι δεν πρόκειται για έναν τυπικό Ελληνα πολιτικό, ενώ σημειώνει ότι είναι γόνος της παλιότερης δυναστείας οινοπαραγωγών της Ελλάδας, που συνέχισε την επιτυχία της οικογενειακής επιχείρησης μέχρι τη στιγμή που μπήκε στην πολιτική και άφησε τα παιδιά του να αναλάβουν. Ακόμη, επισημαίνει ότι ο ίδιος δεν βλέπει τον εαυτό του σαν πολιτικό, αλλά ως  έναν «επιχειρηματία που αναλαμβάνει ένα νέο πρότζεκτ» γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο. 

Στο δημοσίευμα, ο Guardian εκθειάζει της πολιτικές του κ. Μπουτάρη, που επιδεικνύει «προοδευτική στάση απέναντι στις παλιές μνησικακίες, που κρατούσαν την πόλη πίσω». Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνει ότι επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη για να πείσει την Turkish Airlines να βάλει δρομολόγια που συνδέουν τις δύο πόλεις. «Τώρα, 100.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται την πόλη κάθε χρόνο».

Ακόμη, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην αύξηση του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη από το Ισραήλ, χάρη στις παρεμβάσεις του κ. Μπουτάρη που έχει χαρακτηρίσει την «πιο σκοτεινή στιγμή της ιστορίας», όταν 56.000 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους Ναζί και το εβραϊκό νεκροταφείο καταστράφηκε, ενώ κάνει αναφορά και στην απόφασή του να φορέσει το Αστρο του Δαβίδ στην ορκωμοσία του όταν επανεξελέγη.

Στις προοδευτικές πολιτικές του η βρετανική εφημερίδα περιλαμβάνει και το ταξίδι του κ. Μπουτάρη στη Γερμανία, σε μία περίοδο που δεν ήταν πολύ καλό το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, όταν επισκέφθηκε το Βερολίνο για να μάθει για την αποτελεσματική διοίκηση του δήμου, ιδιαίτερα για την αποκομιδή των απορριμάτων. Ακόμη, σημειώνει την προοδευτική στάση του για το gay pride parade της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνοντας ότι ο κ. Μπουτάρη έχει μιλήσει ανοιχτά για το ότι υπήρξε αλκοολικός και τα επτά τατουάζ του, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι συστάσεις για αυτόν- για το βραβείο- επικεντρώθηκαν στο ότι είναι ανοιχτόμυαλος, μοντέρνος και αυθεντικός. Εκείνοι που τον πρότειναν τον περιέγραψαν ως «πρωτοπόρο» «ευλογία» και «το καλύτερο που έχει συμβεί ποτέ σε αυτή την πόλη». Βέβαια, σημειώνει ο Guardian, ο 72χρονος δήμαρχος δεν είναι καθολικά δημοφιλής στην πόλη του. Έχει αντιμετωπίσει προκλήσεις αντιμετωπίζοντας τα συνδικάτα για την ημι-ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας συλλογής απορριμάτων και για την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό της διοίκησης.

Το βραβείο του κορυφαίου δημάρχου του κόσμου διεκδικούν μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη άλλοι οχτώ ομόλογοί του από την Ευρώπη και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι της Γάνδης, του Μπορντό, της Ιένα, της Λαμπεντούζα, της Ρίγας, της Ριμπέρα ντε Αρίμπα, του Μπρίστολ και του Λίβερπουλ.

Υποψήφιοι είναι οι δήμαρχοι από τις πόλεις: Κάλγκαρι, Χιούστον, Οκλαχόμα, Σακραμέντο, Μπέλο Οριζόντε, Γουατεμάλα, Μοντερία, Σούκρε, Σουραμπάγια, Χάιφα, Ιλόιλο, Τζέντα, Σεούλ, Σμύρνη, Σίδνεϊ, Βικτόρια και Μανγκαούνγκ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ