69η η Ελλάδα στη… διαφθορά [ανάμεσα σε 175 χώρες]

Article featured image
Article featured image

Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2014 ταξινομεί 175 χώρες σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100, αρχίζοντας από την πιο διεφθαρμένη και καταλήγοντας στην πιο αδιάφθορη.

Πάνω από τα 2/3 των 175 χωρών που συμπεριλαμβάνονται στον «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2014», βαθμολογούνται κάτω από 50, που σημαίνει ότι θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένες.

Στην κορυφή του Δείκτη βρίσκεται ως η πλέον αδιάφθορη η Δανία με βαθμό 92. Στον αντίποδα, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία μοιράζονται την τελευταία θέση της κατάταξης με βαθμολογία 8. Η φετινή βαθμολογία αρκετών χωρών, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκε ή μειώθηκε κατά 4 και πλέον βαθμούς. Τη μεγαλύτερη πτώση στη βαθμολογία σημείωσαν η Τουρκία (-5), η Αγκόλα, η Κίνα, το Μαλάουι και η Ρουάντα (όλες με -4).

Τη μεγαλύτερη βελτίωση στη βαθμολογία σημείωσαν οι εξής χώρες: Ακτή του Ελεφαντοστού, Αίγυπτος, Άγιος Βικέντιος και οι νήσοι Γρεναδίνες (+5) καθώς και: Αφγανιστάν, Ιορδανία, Μάλι και Σουαζιλάνδη (+4).


Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση η βαθμολογία της Ελλάδος αυξάνεται σταθερά από το 2012 μέχρι σήμερα.


Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάδος κ. Κώστας Μπακούρης αν και αναγνωρίζει πως υπάρχει πορεία βελτίωσης, ωστόσο σημειώνει πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια. «Η αποτελεσματικότερη νομοθεσία για όσους αποκαλύπτουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers), καθώς και η δημιουργία μητρώων δημόσια προσβάσιμων πραγματικών τελικών δικαιούχων εταιριών, θα ανακόψουν πρακτικές διαφθοράς και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και την εικόνα της Ελλάδας», τονίζει.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση της λίστας των κρατών της ΕΕ και της Δυτικής Ευρώπης στο μέτωπο της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα η Ελλάδα  βαθμολογείται με 43 στα 100 και μοιράζεται την τελευταία θέση της λίστας των κρατών της Ε.Ε. και της Δυτικής Ευρώπης με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.


Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ