Οι «βάνδαλοι» με τα… σπρέι

Article featured image
Article featured image

Εδώ και αρκετό καιρό αναθεώρησα την άποψη μου για τη λέξη «αλήτης». Έχω γνωρίσει ανθρώπους στους οποίους ο κόσμος αποδίδει αυτό τον χαρακτηρισμό, αλλά η παιδεία, η εξωστρέφεια, η καλοσύνη και η ειλικρίνεια τους με αφόπλισε. Και από την άλλη, συνάντησα στο δρόμο μου και αρκετά «καλά παιδιά» χωρίς να έχω όμως και τις καλύτερες των εντυπώσεων.

 

Τελικά, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και γι’ αυτό η λέξη «αλήτης» αποτελεί πλέον, στο δικό μου λεξιλόγιο τουλάχιστον, προτέρημα. Κατά «κοινωνίας» ευαγγέλιο, οι street artists ανήκουν στην κατηγορία «αλήτης» και οι 2C Mix Media Art είναι αυτή τη στιγμή οι καλύτεροι στην Κύπρο. Οι δημιουργίες τους εδώ και λίγο καιρό έχουν ομορφύνει αρκετά τους δρόμους της Λεμεσού, κάνοντας όλους να διερωτώνται από που ξεφύτρωσαν. Οι Εdmon 1419 και OLAK, όπως είναι τα ψευδώνυμα τους, διαθέτουν ταλέντο που είναι αδύνατον να περάσει απαρατήρητο. Η City Free Press τους εντόπισε και έκανε κουβέντα μαζί τους.

 

Είναι οι street artists λίγο πιο «αλήτες» σε σχέση με τους άλλους, αφού πρόκειται για μια τέχνη που την κάνεις και «στα κρυφά»;

Εdmon 1419 Πιστεύω ότι είμαστε λίγο πιο «αλήτες» γιατί παίρνουμε ένα στοιχείο -κατά πολλούς «βανδαλιστικό», για εμάς εργαλείο-, το σπρέι, και δημιουργούμε τη δική μας τέχνη, νύχτα μέρα.

OLAK Σίγουρα οι γκραφιτάδες θεωρούνται πιο ατίθασοι σαν καλλιτέχνες μόνο και μόνο από το γεγονός πως η όλη φάση είναι κάπως «παράνομη». Πιστεύω ότι λόγω της φύσης του «αθλήματος»,  η αδρεναλίνη είναι στα ύψη και το αίμα που ρέει μέσα μας δημιουργεί χαρακτήρες ασυμβίβαστους και ξεχωριστούς.

 


«Η ελευθερία που παρέχει το graffiti, από όποια πλευρά και αν το δεις, είναι ο λόγος που ερωτεύεται κανείς την τέχνη αυτή».




 

Τι σας κάνει να το αγαπάτε τόσο πολύ;

Εdmon 1419 Μέσα από τα πολλά χρόνια ασχολίας μου με αυτό πλέον είναι κομμάτι του εαυτού μου, μου παρέχει την ελευθερία να δημιουργήσω χωρίς όρια και κανόνες. Από μικρός ασχολούμουν με την τέχνη και μέσω ενός ταξιδιού μου στη Γαλλία είχα την ευκαιρία να δω από κοντά τι είναι το graffiti και να εμπνευστώ μέσα από αυτή μου την εμπειρία, έχοντας ως όνειρο μια μέρα να καταφέρω να δημιουργήσω ανάλογης ποιότητας graffiti και στην Κύπρο.

OLAK Πρώτα απ’ όλα η ελευθερία που παρέχει το graffiti από όποια πλευρά και αν το δεις είναι ο λόγος που ερωτεύεται κανείς την τέχνη αυτή και στην πορεία όσο τα χρόνια περνούν η αγάπη μεγαλώνει. Γύρω στα 10 μου μετακόμισα στην Αθήνα για κάποια χρόνια και εκεί είχα την πρώτη επαφή μου με το graffiti κάτι που μέχρι τότε στην Κύπρο το έβλεπες με το σταγονόμετρο. Σιγά-σιγά κάπου στα 14  άρχισα και εγώ να αγοράζω τα πρώτα μου spray, ενώ επιστρέφοντας στην Κύπρο αυτό ήταν κάτι με το οποίο ήθελα να ασχοληθώ και να το δείξω στους Κύπριους.

 

 

Είναι χόμπι, επάγγελμα; Ονειρεύεστε να φτάσετε κάπου;

Εdmon 1419 Απώτερος μου σκοπός είναι  να καταφέρω να φτάσω σε ένα επιθυμητό επίπεδο απήχησης έτσι ώστε να μπορέσω να αντιπροσωπεύσω την κυπριακή σκηνή του graffiti στο εξωτερικό. Δεν υπάρχει ορισμός του τι είναι το graffiti, είναι καθαρά στην κρίση του κάθε καλλιτέχνη πώς θα το αξιοποιήσει.

OLAK Δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες στα πράγματα που αγαπώ. Θεωρώ τον εαυτό μου ως κάποιον που ασχολείται με το graffiti και την τέχνη γενικότερα. Φιλοδοξία μου είναι να προσφέρω όσα περισσότερα γίνεται στην κουλτούρα αυτή με ότι αυτό συνεπάγεται.

 

 

Πως αντιμετωπίζεστε από τους γύρω σας; Στήριξη βρήκατε;

Εdmon 1419 Η αντιμετώπιση είναι κυρίως θετική αλλά πάντα υπάρχουν και δήθεν άνθρωποι και δήθεν καλλιτέχνες που τα ισοπεδώνουν όλα. Σίγουρα κανένας δεν προχωρά μόνος, έτσι κι εγώ με την σειρά μου είχα τη στήριξη, πρώτα από την οικογένεια μου, φίλους και συνεργάτες.         

OLAK Πολύς κόσμος είναι απλώς απαθής προς την φάση και συνήθως αρκετοί τσουβαλιάζουν ότι βλέπουν γραμμένο με spray ως graffiti κάτι που είναι λάθος από όλες τις πλευρές. Πολύ δύσκολα κάποιος μπορεί να προχωρήσει μόνος του. Φίλοι, οικογένεια και συνεργάτες που πιστεύουν σε εμάς ήταν και είναι μεγάλο κεφάλαιο για την πρόοδο μας.

 

 

Για ποιο έργο σας είστε πιο περήφανοι;

Εdmon 1419 Το πρώτο μου ατομικό project είναι το έργο που με κάνει να νιώθω υπερήφανος γιατί μπόρεσα να δώσω μέσα από την συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες κάτι καινούριο για τα δεδομένα της Κύπρου.

OLAK Δεν θα έλεγα ότι είμαι περήφανος για ένα συγκεκριμένο έργο αλλά για μια σειρά από κομμάτια που έκανα σε διάφορα σημεία της πόλης μεταξύ 2011-2012 όπου είχαν όλα ως θέμα την λέξη «ξύπνα» και βασικό στοιχείο σε όλα ήταν ένα πρόσωπο με σφραγισμένα μάτια και στόμα. Το θεωρώ σημαντικό για μένα γιατί είχε ως σκοπό να επηρεάσει άμεσα τον κόσμο που κυκλοφορούσε καθημερινά στην πόλη.

 



Δείτε περισσότερη δουλειά των 2C Mix Media Art ΕΔΩ και περισσότερα για το Street Art στην Κύπρο ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ