Ιδέες, to DIY for!

Article featured image
Article featured image

γράφει η Ανδριάνα Χατζηαλεξάνδρου

Χρειάζεσαι κάτι και δεν το βρίσκεις πουθενά ή το βρίσκεις σε τιμή αδικαιολόγητα υψηλή. Γι' αυτό και αποφασίζεις να το φτιάξεις μόνος σου. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και η ικανοποίηση που νιώθεις δημιουργώντας το, είναι ένα συναίσθημα που θέλεις να νιώσεις ξανά. Καταλήγεις λοιπόν να κάνεις την ιδέα σου επάγγελμα και τη διάθεση για δημιουργία, παράδειγμα προς μίμηση. Να σου συστήσουμε τέσσερα SUCCESS -DIY- STORIES.

Όνομα δημιουργού: Λίζα Αρτέμη

Όνομα δημιουργίας: Μοτίβο

Αυτό που κάνω είναι...


... ιδιαίτερες ευχετήριες κάρτες για κάθε περίσταση. Η κάθε μία, αγαπημένη και μοναδική, όπως αρμόζει σε σημαντικές στιγμές και ξεχωριστούς ανθρώπους. Ακολουθούν πάντα ένα μοτίβο είτε αυτό είναι απλό όπως ένα λουλούδι είτε άκρως πολύπλοκο όπως μια διαδρομή σε λαβύρινθο. Βασικό υλικό είναι το χαρτί σε απλές κοπτικές φόρμες, συνδυασμένο με επαναχρησιμοποιημένα ή μη υλικά (κουμπιά, παραμάνες, υφάσματα, κορδέλες κ.λπ.).

Η ιδέα...

... δεν είναι πρόσφατη. Ανέκαθεν η όψη ενός ανακυκλωμένου χαρτιού, μιας πένας, κάποιου ιδιαίτερου γραφικού χαρακτήρα, με μαγνήτιζαν. Ένιωθα κάτι σαν δέος! Κρατώντας λοιπόν κλειδωμένες αυτές τις σκέψεις και μια έντονη διάθεση δημιουργίας μέσα μου, για αρκετό χρονικό διάστημα, άρχισε σιγά-σιγά να ξεχειλίζει η επιθυμία μιας ριζικής αλλαγής και εκτόνωσης. Με αφορμή μια ιδιαίτερη προσωπική ευχή πριν από ακριβώς 1 χρόνο, «γεννήθηκε» η πρώτη κάρτα και έκτοτε όλα κυλούν με ένα δικό τους μαγικό τρόπο.

Συχνά φαντάζομαι...

... το δικό μου παραμυθένιο χώρο με ό,τι τρελό και παιχνιδιάρικο βάζει ο νους που μπορεί να μεταφέρει τις πιο ιδιαίτερες και αληθινές ευχές.

Για όποιον θα ήθελε να νιώσει τη μαγεία της χειροποίητης δημιουργίας...

... καλό θα ήταν ν' αρχίσει να μαζεύει οτιδήποτε μπορεί να μετατρέψει σε κάτι μοναδικό αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία του. Όπως επίσης να επισκεφθεί εξειδικευμένα καταστήματα ειδών χειροτεχνίας και όχι μόνο.

Προσοχή: ο χρόνος σε αυτή την περίπτωση δεν είναι χρήμα και το χειροποίητο δεν είναι παραγωγή. Αφιερώσου και απόλαυσε τη δημιουργία καθεμιάς από τις δημιουργίες σου.

Η προσπάθεια...

... είναι μεγάλη και ο δρόμος δεν είναι εύκολος. Να είσαι σίγουρος ότι εκτός από χαρούμενες στιγμές, θα βιώσεις και έντονη απογοήτευση. Μην το βάλεις όμως κάτω. Η τέχνη θέλει υπομονή, επιμονή, θράσος και πολύ κόπο. Αν θέλεις να κάνεις πραγματικότητα το όνειρό σου, πρέπει να δουλέψεις σκληρά και να δώσεις όλη σου την προσοχή και ενέργεια σε αυτό. Στη δική μου περίπτωση, έχω να ανταγωνιστώ μια μαζική και τυποποιημένη γκάμα ευχετήριων καρτών.

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα...

... καμιά φορά οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη διαφορετικότητα της δουλειάς μου και αυτό με στενοχωρεί. Αλλά πάντα υπάρχουν και οι περιπτώσεις ανθρώπων που ψάχνουν το «καινούργιο» και επενδύουν στους νέους καλλιτέχνες, σε αγκαλιάζουν και σου επιβεβαιώνουν ότι αυτό που κάνεις, τελικά είναι το σωστό.

Κάρτες «Μοτίβο» μπορείς να βρεις...

... στα καταστήματα Ambazour, Art pop prints, Chromatic hair studio, Bee happy και στη σελίδα «Μοτίβο» στο Facebook.

Οι κάρτες είναι ένα μέρος της δημιουργίας, το δεύτερο είναι η ευχή και αυτός που την εκφράζει. Ο κάθε παραλήπτης είναι ξεχωριστός για εκείνον που εύχεται, οπότε είναι το ίδιο ξεχωριστός και για μένα.

Εξαιρετικά αφιερωμένες στους ανθρώπους που δίνουν το ζωηρότερο χρώμα στο δικό μου μοτίβο ζωής.

Ονόματα δημιουργών: Αντώνης Χρίστου & Λένος Κοτζάμπασης

Όνομα δημιουργίας: makeART design


Αυτό που κάνουμε είναι…

… Λένος: Μεταποίηση υλικών (παλετών, πόντων/ξύλο σκαλωσιάς, πλαστικού και σιδήρου). Αυτός που κατασκεύασε την παλέτα, όποιος και αν είναι, είχε έμπνευση. «Παίζοντας» με αυτήν και συνδυάζοντάς τη με τα υλικά που προανέφερα, συνειδητοποιήσαμε πως μπορείς να δημιουργήσεις πολλά πράγματα. Η αλήθεια είναι πως αυτά ήταν τα υλικά που είχα μπροστά μου όταν αποφάσισα να δημιουργήσω. Μου άρεσαν, με ενέπνευσαν και συνεχίζω να τα χρησιμοποιώ.

Αντώνης: Επιπλέον είναι ανθεκτικά υλικά που μπορείς να επεξεργαστείς ποικιλοτρόπως.

Η ιδέα προέκυψε…

… Αντώνης: Τον Σεπτέμβριο του 2013. Ο Λένος είχε μια ιδέα για την κατασκευή ενός αντικειμένου που χρειαζόταν ο ίδιος. Όταν ολοκλήρωσε τη δημιουργία, με κάλεσε να τη δω και να του πω τη γνώμη μου.

Λένος: Τότε ήταν που αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να σμίξουμε τις ιδέες μας και να αρχίσουμε κάνοντας πράγματα που αρχικά χρειαζόμασταν εμείς και οι φίλοι μας. Αργότερα η ιδέα μετουσιώθηκε στο «MakeArt», για τη δημιουργία του οποίου οι προτροπές των φίλων έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο.

Σκοπός μας είναι…

... Λένος: να δημιουργώ όχι μόνο για εμένα αλλά και για άλλους. Στην πορεία είδα και την οικονομική πλευρά της ενασχόλησής μου αυτής.

... Αντώνης: Φαντάσου έναν άνθρωπο με καλή φωνή που τραγουδά γιατί το έχει ανάγκη ο ίδιος αλλά και επειδή θέλει να διασκεδάσει τον κόσμο. Μετά έχει προτάσεις επαγγελματικές και καταλήγει να τραγουδά σε μαγαζιά. Τηρουμένων των αναλογιών και των καλλιτεχνικών κλίσεων του καθενός, κάπως έτσι ξεκίνησε και εξελίχθηκε η δική μας ιστορία. Επιπρόσθετα, οι οικονομικές συγκυρίες έδωσαν μια επιπλέον ώθηση και δυναμική στο εγχείρημα.

Αγαπημένο μου κομμάτι…

… Λένος: Είναι η καρέκλα με τις παλέτες, η οποία ήταν και η πρώτη μου δημιουργία.

... Αντώνης: είναι ο καθρέφτης που δημιουργούμε με παλιά ξύλινα παραθυρόφυλλα.

Αν κάποιος θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμά μου...

... Λένος: Θα του έλεγα το εξής πολύ απλό: αν δεν το αγαπάς και δεν έχεις όρεξη να το κάνεις, μην το κάνεις για τα λεφτά. Δεν υπάρχει καμιά απολύτως πιθανότητα να πετύχεις.

... Αντώνης: Αυτή η δουλειά χρειάζεται όρεξη και όραμα.

... Λένος: Αν δεν έχεις καλή ψυχολογία, δεν μπορείς να δουλέψεις.

Τα δημιουργήματά μας μπορεί κάποιος να τα δει…

Στη σελίδα μας στο Facebook. Πρόσφατα αποκτήσαμε ένα διαμέρισμα το οποίο θα επιπλώσουμε αποκλειστικά και μόνο με δημιουργίες δικές μας. Τα πάντα θα είναι φτιαγμένα από εμάς και θα λειτουργεί ως showroom.

Ο ιδανικός πελάτης…

... είναι αυτός που μας αφήνει να δημιουργήσουμε κάτι μοναδικό γι' αυτόν. Είναι πολύ όμορφη η αίσθηση να έρθει κάποιος να σου πει τι χρειάζεται και εσύ ακούγοντάς τον να δημιουργήσεις κάτι για αυτόν. Αυτός που σου αφήνει το χώρο να κάνεις κάτι για αυτόν και σου λέει πως σου έχει εμπιστοσύνη, αυτός είναι ο καλύτερος πελάτης.

I have a dream…

... να δημιουργήσουμε μια ταυτότητα. Να είναι χαρακτηριστική η δουλειά, ο σχεδιασμός και η ποιότητα της MakeArt. Να βλέπει κάποιος ένα αντικείμενο και να ξέρει πως είναι δικό μας. Αυτό.



Ονόματα δημιουργών: Nicole Δημητρίου & Λούης Κουκουφκιάος

Όνομα δημιουργίας: The Concrete Shop


Αυτό που κάνω είναι…

… σχεδιασμός αντικειμένων από τσιμέντο. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να προορίζονται για διακόσμηση σπιτιού όπως τραπεζάκια, λάμπες, αντικείμενα για να τοποθετήσει κάποιος κεριά ή μικρά διακοσμητικά. Το τσιμέντο δυστυχώς είναι ένα πολύ παρεξηγημένο υλικό. Παρόλα αυτά όταν χρησιμοποιείται για την κατασκευή μικρών αντικειμένων, τότε δημιουργεί μια πολύ minimal αίσθηση που κάνει τα αντικείμενα αυτά να ξεχωρίζουν.

Η ιδέα προέκυψε…

Επιστρέφοντας στην Κύπρο μετά τις σπουδές μου, άρχισα να δουλεύω σαν φωτογράφος. Ήταν μια πολύ δημιουργική δουλειά αλλά χρειαζόμουν κάτι επιπλέον, τόσο για βιοποριστικούς όσο και για δημιουργικούς σκοπούς. Τον Μάιο του 2013 ξεκίνησα το «The Concrete Store» περισσότερο από εσωτερική ανάγκη. Στην αρχή με μικρά σχέδια και αργότερα με τη βοήθεια του πολύ καλού μου φίλου Λούη, ξεκινήσαμε την κατασκευή μεγαλύτερων αντικειμένων όπως τραπέζια, floor lamps και ανθώνες.

Σκοπός μου είναι…

να δημιουργήσω το δικό μου studio στο οποίο θα παίρνουν σάρκα και οστά όλες οι ιδέες. Ένας χώρος όπου θα δημιουργούμε και θα εξελίσσουμε τις ιδέες μας.

Αγαπημένα μου…

κομμάτια είναι αυτά της σειράς black edition. Η πιο πρόσφατη σειρά black edition αποτελείται από pots με black board strips ή πολύγωνα, στα οποία μπορείς να γράψεις με κιμωλία το μήνυμά σου προς τον παραλήπτη του δώρου ή κάτι για εσένα. Διπλό δώρο δηλαδή!

Αν κάποιος θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμά μου...

και να δημιουργήσει κάτι ασυνήθιστο, αυτό που θα του έλεγα είναι να επιτρέψει σε αυτά που κρύβει μέσα του να εκδηλωθούν και να μην τα καταπιέσει. Να κάνει αυτό που επιθυμεί. Αξίζει να το προσπαθήσει, να απελευθερώσει τη δημιουργικότητά του, ιδιαίτερα σήμερα που η κρίση άφησε πολλούς ανθρώπους χωρίς δουλειά και κίνητρο. Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορείς να φτάσεις παρά μόνο αν το προσπαθήσεις.

Τα δημιουργήματά μας μπορεί κάποιος να τα βρει…

στα online shops www.zoki.com.cy και www.lovefromcyprus.com. Η σελίδα μας στο Facebook είναι facebook.com/theconcretestore, ενώ για να επικοινωνήσει μαζί μας, μπορεί να μας στείλει ένα mail στο theconcretestore@live.com.

Σε ποιον τα χέρια θα θέλατε να δείτε τις δημιουργίες σας;

Στα χέρια ανθρώπων που εκτιμούν τη χειροποίητη δημιουργία και τη δημιουργικότητα. Η Τσιμεντοποιία Βασιλικού επικοινώνησε μαζί μας τα Χριστούγεννα και μας ζήτησε να δημιουργούμε για αυτούς τα εταιρικά τους δώρα. Αυτή η πρόταση μας χαροποίησε ιδιαίτερα καθώς μια τόσο μεγάλη εταιρεία, ανακάλυψε, αναγνώρισε και εκτίμησε τη δουλειά δυο νέων δημιουργών και μας εμπιστεύτηκε, αναθέτοντάς μας μια μεγάλη παραγγελία αλλά και ευθύνη.

Εξαιρετικά αφιερωμένο…

Not so glam outside, but bring the matter indoors and you have a different story. Concrete it's beautiful!

Όνομα δημιουργού: Σοφία Ιωνά

Όνομα δημιουργίας: Zoki Handmade Store

Αυτό που κάνω…

… είναι να δημιουργώ ασταμάτητα με τα χέρια μου. Στην αρχή ξεκίνησα να αναπαλαιώνω έπιπλα, μετατρέποντάς τα σε κάτι καινούργιο και πάλι χρήσιμο, ενώ στην πορεία ακολούθησαν οι κατασκευές επίπλων με βασικό υλικό το ξύλο. Τώρα είμαστε μια μικρή ομάδα από δημιουργούς που μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη και το πάθος για την επεξεργασία υλικών όχι και τόσο συνηθισμένων τα οποία και μετατρέπουμε σε κατασκευές που εκπέμπουν την αγάπη και τη φροντίδα που τους δίνουμε. Σιγά-σιγά προσθέτουμε κι άλλα υλικά στις κατασκευές μας, όπως τσιμέντο, σίδηρο και ό,τι μας γυαλίσει στο μάτι! Ενδιάμεσα προέκυψε και η δημιουργία της σελίδας www.zoki.com.cy, όπου Κύπριοι δημιουργοί μπορούν να παρουσιάσουν και να πωλήσουν τα έργα τους, με έναν μοναδικό όρο… να είναι χειροποίητα!

Η ιδέα προέκυψε…

… από τότε που ανακάλυψα ότι κανένα αγχολυτικό φάρμακο δεν δουλεύει τόσο καλά όσο το να δημιουργείς! Όταν η ανεργία κτύπησε και τη δική μου πόρτα, ήθελα να δημιουργήσω κάτι που θα γέμιζε πρώτα την ψυχή μου και όχι την τσέπη μου.

Σκοπός μου είναι …

... να ζήσω διαφορετικά. Σίγουρα με λιγότερα αλλά δημιουργικότερα.

Αγαπημένο μου…

… είναι πάντα αυτό που κάθεται σε μια γωνιά και περιμένει να πιάσει σειρά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι η καρδιά ενός πιάνου (εσωτερικός μηχανισμός).

Αν κάποιος θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμά μου...

... θα πρέπει να πάρει βαθιές αναπνοές και να κάνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Είναι σαν να μαθαίνεις να περπατάς ξανά: πέφτεις, δοκιμάζεις ξανά και μαθαίνεις από τα λάθη σου. Η δημιουργία δεν μπορεί να μετρηθεί ποτέ σε χρήματα και πολλές φορές το κέρδος είναι μικρότερο σε σχέση με το χρόνο που αφιερώνεις.

Τα δημιουργήματά μου μπορεί κάποιος να τα βρει …

... τόσο τα δικά μου αλλά και δεκάδων άλλων Κυπρίων δημιουργών, στο www.zoki.com.cy, στη σελίδα μας στο Facebook zoki.com.cy ενώ επίσης μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στo email zokionline@yahoo.com <mailto:zokionline@yahoo.com> και στο τηλ. 99540004.

Σε ποιού τα χέρια θα ήθελες να δεις τις δημιουργίες σου;

Των εγγονιών μου που θα λένε με περηφάνια ότι το έφτιαξε η γιαγιά τους!

Εξαιρετικά αφιερωμένο…

Σε όλους εκεί έξω που προσπαθούν να φέρουν την αλλαγή με καινοτόμες ιδέες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ