Γιόγκα με αέρα

Article featured image
Article featured image

Προέκυψε από καλλιτέχνες του τσίρκου στις ΗΠΑ των 90s και είναι ένα μείγμα εναέριας ακροβατικής, εναέριου χορού και γιόγκα. Η εναέρια και αγγλιστί αέριαλ γιόγκα γίνεται με τη βοήθεια μιας ελαστικής υφασμάτινης αιώρας που κρέμεται από το ταβάνι. Το σώμα στηρίζεται στην αιώρα και οι άσανας εξερευνώνται με ένα καινούριο και συναρπαστικό τρόπο.

Η Μαριλένα Σιαμμά είναι δασκάλα στην πρώτη σχολή εναέριας γιόγκα που άνοιξε στην Κύπρο, το Akasha Center Studio στον Στρόβολο. «Με πολλά, πολλά εισαγωγικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι εμπνευστής της εναέριας γιόγκα είναι ο ίδιος ο Iyengar, αφού και σε όλες τις ασκήσεις της παραδοσιακής χάθα γιόγκα έδινε πολλή σημασία στη χρήση διαφόρων βοηθημάτων, όπως είναι για παράδειγμα τα μπλόγκς και οι ζώνες».

Η εναέρια γιόγκα διακρίνεται διεθνώς σε τρεις σχολές: την «κλασική» αέριαλ γιόγκα, η οποία συνδυάζει ισότιμα τις πόζες της γιόγκα με την ακροβατική, την «Antigravity γιόγκα» που εστιάζει περισσότερο στην ακροβατική και στην «εναέρια γιόγκα Unnata», η οποία χρησιμοποιεί μεν την αιώρα, δίνει όμως έμφαση στις συνήθεις πόζες και ιδιότητες της γιόγκα.  

«Η εναέρια γιόγκα είναι ένα σύστημα εκγύμνασης που συνδυάζει την επιστήμη της γιόγκα και του fitness με την έλλειψη της βαρύτητας και την αιώρηση» εξηγεί από την πλευρά της η Νάταλι Τσίγκη, δασκάλα της εναέριας γιόγκα στο Natalie’s Energy Flow Studio στη Λεμεσό. «Προσφέρει ευεξία και καλή διάθεση σε κάθε ασκούμενο και μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας χρησιμοποιώντας το στήριγμα της αιώρας που γυρίζει τον κόσμο μας ανάποδα. Γυμνάζει και ευθυγραμμίζει το σώμα και βοηθά στην αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων. Με τη χρήση των ειδικών πανιών ενσωματώνει το στοιχείο της διασκέδασης σε ένα διαφορετικό τρόπο εκγύμνασης για όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα».


Ταυτόχρονα, η χρήση της αιώρας καθόλη τη διάρκεια του μαθήματος προκαλεί ένα συνεχές αίσθημα ευφορίας, ενθουσιασμού και ανύψωσης, σωματικής και ψυχολογικής.  


Μεταξύ πολλαπλών, άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων οφελών σημειώνονται η ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος, η υπερνίκηση του φόβου και της έντασης και η τόνωση της αυτοπεποίθησης. Η ιδιοδεκτικότητα και η ευθυγράμμιση εξασκούνται,  οι αρθρώσεις αποσυμπιέζονται και οι μυείς χαλαρώνουν.

Για την ιστοσελίδα του Akasha Studio πατήστε εδώ και εδώ και για το Natalie’s Energy Flow Studio εδώ και εδώ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ