Λιγότερο ανιαρές επισκέψεις σε μουσεία

Article featured image
Article featured image

Μια πολιτιστική εμπειρία κομμένη ραμμένη στα μέτρα τους θα μπορούν σύντομα να απολαμβάνουν επισκέπτες σε διάφορα μουσεία σε όλη την Ευρώπη. Αυτό χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα CHESS (Cultural-Heritage Experiences through Socio-personal interactions and Storytelling), το οποίο δημιουργήθηκε από μια κοινοπραξία ακαδημαϊκών, βιομηχανικών και πολιτιστικών οργανισμών από Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ελλάδα. 

«Με την διαθέσιμη για download σε smartphone και tablet εφαρμογή CHESS, η επίσκεψη στο μουσείο μοιάζει με εμπειρία παιχνιδιού, εμπλέκοντας ενεργά τον επισκέπτη με την πολιτιστική κληρονομιά. Οι επισκέπτες ενημερώνονται αλλά και ψυχαγωγούνται. Η ψυχαγωγία είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ειδικότερα της νεότερης γενιάς, η οποία είναι βυθισμένη στα παιχνίδια στις κονσόλες, τα smartphone και τα tablet τους» δήλωσε ο Δρ. Olivier Balet από την DIGINEXT, της γαλλικής εταιρείας που συντονίζει το πρόγραμμα.   

Με το online ερωτηματολόγιο CHESS visitor, οι επισκέπτες μπορούν να καταχωρήσουν τα ενδιαφέροντά τους, τις προτιμήσεις τους και τις αντιπάθειές τους. Το εργαλείο αυτό επιτρέπει στα μουσεία να δημιουργήσουν ερωτηματολόγια με μονές ή πολλαπλές επιλογές, καθώς επίσης και να συνδέσουν τις απαντήσεις με ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα, αντιπροσωπευτικό του προφίλ του επισκέπτη. Το CHESS authoring tool, με τη σειρά του, δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες που δεν εξειδικεύονται στην πληροφορική, όπως επιμελητές και προσωπικό μουσείων, να αναπτύξουν εύκολα δυναμικές ιστορίες με πολλαπλά σενάρια εξέλιξης και ενσωματωμένο περιεχόμενο multimedia. Τέλος, το Storytelling engine παρουσιάζει την ιστορία σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν οριστεί αλλά επίσης την προσωποποιεί και την προσαρμόζει δυναμικά στις ατομικές επιλογές του επισκέπτη, ανανεώνοντας το προφίλ του μέσα από τη ροή της ιστορίας.  

Αντίθετα με τους παραδοσιακούς οδηγούς των μουσείων, η εφαρμογή CHESS αφηγείται στον κάθε επισκέπτη μια συγκεκριμένη ιστορία, που επικεντρώνεται στα εκθέματα που είναι πιο σχετικά με τα ενδιαφέροντά του και τη διάθεσή του, με όσο λιγότερες ή περισσότερες λεπτομέρειες επιθυμεί.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ