Ξενυχτάτε ελεύθερα

Article featured image
Article featured image

Δεν έχει σημασία πόσο κοιμηθήκατε το βράδυ αλλά πώς πιστεύετε ότι κοιμηθήκατε. Αυτό φτάνει για να αποδώσει καλυτέρα ο ανθρωπινός οργανισμός στις ανάγκες της επόμενης μέρας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο  Helios Plus, ερευνητές του Κολεγίου Κολοράντο ανακάλυψαν ότι είναι εύκολο να ξεγελάσει κάποιος τον εγκέφαλό του ώστε να πιστεύει πως κοιμήθηκε καλά και τελικώς να νιώθει ξεκούραστος και αποδοτικός σαν να είχε πράγματι κοιμηθεί ένα πλήρες οκτάωρο.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη  κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο βαθιά είχαν κοιμηθεί την προηγούμενη νύχτα σε μια κλίμακα από το 1 ως το 10. Οι ερευνητές τούς ανέφεραν ότι μια νέα τεχνική, η οποία δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, θα μετρούσε την ποιότητα του ύπνου τους τη νύχτα πριν από το πείραμα με χρήση αισθητήρων που κατέγραφαν τον καρδιακό παλμό και τη συχνότητα των εγκεφαλικών κυμάτων. Ωστόσο όλα αυτά ήταν ψέματα.

Στη συνέχεια οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Στη μια ομάδα οι επιστήμονες είπαν ότι ο ύπνος REM  ήταν πάνω από τον μέσο όρο την προηγούμενη νύχτα - συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι το 28,7% του συνολικού ύπνου ήταν ύπνος REM, γεγονός που μαρτυρεί πνευματική εγρήγορση την επόμενη ημέρα.

Στην άλλη ομάδα ειπώθηκε ότι την προηγούμενη νύχτα ο ύπνος REM ήταν κάτω του μέσου όρου σε διάρκεια - συγκεκριμένα το 16,2% επί του συνολικού ύπνου τη νύχτα ήταν REM.

Και στις δύο ομάδες δόθηκαν συμβουλές σχετικά με το πώς θα κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα ενώ τους έγινε και ομιλία στην οποία τονίστηκε το πώς ο καλός ύπνος βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες.

Οι ερευνητές υπέβαλαν μετά όλους τους εθελοντές σε ένα τεστ το οποίο αφορούσε την ακουστική αντίληψη καθώς και την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών - πρόκειται για δεξιότητες οι οποίες πλήττονται άμεσα από την έλλειψη ύπνου.

Όπως φάνηκε, οι εθελοντές στους οποίους είχε αναφερθεί ότι εμφάνιζαν ποιότητα ύπνου κάτω του μετρίου έτειναν να έχουν χειρότερες επιδόσεις στο τεστ, ασχέτως του πόσο καλά είχαν κοιμηθεί τη νύχτα. Όσοι πάλι είχαν πληροφορηθεί ότι η ποιότητα του ύπνου τους ήταν ανώτερη του μέσου όρου, είχαν καλύτερες επιδόσεις στο τεστ, και πάλι ασχέτως του πόσο καλή ήταν πραγματικά η ποιότητα του ύπνου τους το προηγούμενο βράδυ.


Πηγή: Το κουτί της Πανδώρας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ