25 χρονών κλείνει το www

Article featured image
Article featured image

Η πιο ρηξικέλευθη ανακάλυψη της νεότερης ιστορίας της ανθρωπότητας, το διαδίκτυο, γιορτάζει,  αφού σήμερα είναι τα 25α γενέθλια του Παγκόσμια Διαδικτυωμένου Ιστού, ευρύτερα γνωστού ως World Wide Web (www). Στις 12 Μαρτίου του 1989 ο άγνωστος- και μετέπειτα τιμηθείς με τον τίτλο του Σερ- Βρετανός επιστήμονας της πληροφορικής Τιμ Μπέρνερς- Λι, που τότε εργαζόταν στο CERN, παρουσίασε ξαφνικά σε μία τεχνική εργασία- ορόσημο την ιδέα του για έναν νέο εύκολο τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία και ιστοσελίδες.

Εκείνη η ημερομηνία θεωρείται η ημέρα γέννησης του Ιστού. Μπορεί το Διαδίκτυο να είχε δημιουργηθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα (ως σύστημα ενδοεπικοινωνίας του αμερικανικού στρατού) όμως μόνο όταν συνδυάστηκε με τον Παγκόσμιο Ιστό άνοιξε ο δρόμος για να γίνει το παγκόσμιο φαινόμενο που γνωρίζουμε σήμερα.  

Η ιδέα του Μπέρνερς- Λι, που έφερε τον καθόλου εντυπωσιακό τίτλο «πρόταση για την πληροφοριακή διαχείριση», τότε θεωρήθηκε μάλλον υπερβολικά τολμηρή και δεν της δόθηκε η δέουσα σημασία. Ετσι αρχικά αγνοήθηκε από τους συναδέλφους του στο CERN, αν και αργότερα τέθηκε σε (διστακτική) εφαρμογή. Το 1995 η Microsoft κυκλοφόρησε τον πρώτο Internet Explorer και σήμερα περίπου 2,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι της Γης (περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού) είναι συνδεμένοι στο Διαδίκτυο, αξιοποιώντας τις απεριόριστες δυνατότητες του.


Πηγή: Το Βήμα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ