Μελλοθάνατος αφέθηκε ελεύθερος

Article featured image
Article featured image

Ένας άνδρας από τη Λουιζιάνα, ο οποίος κρατήθηκε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες στην πτέρυγα των θανατοποινιτών, στη φυλακή Αγκόλα της Λουιζιάνα, αφέθηκε τελικά ελεύθερος, αφού προέκυψαν νέα στοιχεία. Οι εισαγγελείς με βάση τα νέα στοιχεία, ζήτησαν από τον αρμόδιο δικαστή να ακυρώσει την καταδίκη για φόνο πρώτου βαθμού και τη θανατική ποινή στην οποία είχε καταδικαστεί ο Γκλεν Φόρντ.

Ο Φόρντ, βγαίνοντας από τις φυλακές είπε ότι αισθάνεται καλά αλλά και μια δυσαρέσκεια επειδή έμεινε στη φυλακή 30 χρόνια για κάτι που δεν έκανε. "Δεν μπορώ να πάω πίσω και να κάνω πράγματα που θα μπορούσα στα 30, στα 35 ή στα 40 μου", είπε επίσης. Ο άνδρας, καταδικάστηκε το 1983 για τη ληστεία και τη δολοφονία ενός 56χρονου ωρολογοποιού, του Ιsadore Rozeman, που  βρέθηκε νεκρός πίσω από μια βιτρίνα με κοσμήματα, φέροντας τραύματα από σφαίρες. Από το 1985 τον είχαν στην πτέρυγα των μελλοθανάτων.

Η υπόθεση αυτού του μαύρου άνδρα, αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά, τις κραυγαλέες αντιφάσεις και ανεπάρκειες του συστήματος δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Παρότι κορυφαίοι δικαστές είχαν ενστάσεις για την καταδίκη αυτού του αθώου, όπως αποδείχτηκε, ανθρώπου, κρατήθηκε επί 30 χρόνια στην πτέρυγα των μελλοθανάτων με σκοπό να εκτελεστεί.   Ενδιαφέρον είναι και το ότι ο μαύρος Φόρντ δικάστηκε από μια επιτροπή δικαστών που είχε επιλεγεί προσεκτικά για να αποτελείται αποκλειστικά από λευκούς.   Είχε καταδικαστεί σε θάνατο, χωρίς να βρεθεί πάνω του όπλο, ούτε τα κοσμήματα που είχαν κλαπεί.  Για τη θανατική καταδίκη μέτρησε η μαρτυρία ενός μόνο μάρτυρα, μιας γυναίκας, που δεν ήαν μια ανεξάρτητη μάρτυρας αλλά φίλη ενός άλλου υπόπτου για τη δολοφονία. Τώρα αυτή η μάρτυρας ομολόγησε ότι είπε ψέματα στη δίκη.


Πηγή: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ