Winter is coming... ανοιξιάτικα (οδηγός για αρχάριους)

Article featured image
Article featured image

«Μα τι δράκους, βασιλιάδες και σπαθιά; Ανοησία μου ακούγεται!». Σε πλήρη άρνηση να το δω εγώ, την ώρα που αυτός ορκιζόταν πως πρόκειται για ότι πιο σπουδαίο έχει περάσει απ’ τις τηλεοπτικές οθόνες τα τελευταία χρόνια.

 

Καθόμουν κι έβλεπα τα law drama και τα sitcoms μου εγώ, καθόταν κι αυτός παραδίπλα κι απ’ την δική του τη σειρά ακούγονταν ωραίες μουσικές και… απροσδιόριστοι ήχοι. Αμαρτία εξομολογουμένη, μου πήρε τρεις ολόκληρες σεζόν -αφού μεσολάβησε κι ένα παγκόσμιο ντελίριο για την σειρά- για να γυρίσω να δω τι στο καλό συμβαίνει στην οθόνη.

 

Αυτό που συνέβαινε ήταν εκπληκτικό, συγκλονιστικό και πορωτικό. Προδοσίες και δολοπλοκίες, πάθη και έρωτες, εκδίκηση, μαγεία, ένα ανελέητο κυνήγι εξουσίας και αίμα. Πολύ αίμα. Ό,τι βλέπουμε χρόνια τώρα στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο δηλαδή, απλά αυτό ήταν καλογραμμένο, καλογυρισμένο και εθιστικό. Το ότι προβάλλεται απ’ το HBO, δεν είναι τυχαίο τελικά. Κι αυτό ήταν μόνο το πρώτο επεισόδιο, της σειράς και του δεκαήμερού μου, όπως εξελίχθηκε. Σε δέκα συνολικά μέρες, ξεπέταξα τρεις κύκλους. Πιστή, σαν να ακολουθούσα φαρμακευτική αγωγή, ξυπνούσα στις 4 το πρωί για ένα επεισόδιο, ξέκλεβα μια ώρα απ’ το μεσημεριανό μου για το δεύτερο και μετά στις 9 το βράδυ το τρίτο. Μες σε ένα δεκαήμερο-τρανς, δεν ξέρω πόσες φορές σιγοτραγούδησα στο αυτοκίνητο, στη δουλειά και στο σπίτι το πιο κάτω τραγούδι.

«The Rains Of Castamere»

Δεν ξέρω αν βαριέσαι κι εσύ τους δράκους και τις πριγκιποπούλες, απλά να σ’ ενημερώνω ότι έχεις λίγες μέρες μπροστά σου για να ακολουθήσεις.

 

Μια σύνοψη στα γρήγορα, να καταλάβεις τι γίνεται. 

Οκ, το όλο στόρι διαδραματίζεται σ’ ένα κόσμο όπου οι εποχές μπορούν να διαρκέσουν για πολλά χρόνια και μέχρις εδώ που φτάσαμε, επικεντρώνονται στην ήπειρο Westeros. Η Westeros που λες, χωρίζεται σε επτά αντιμαχόμενα βασίλεια τα οποία, τρεις αιώνες πριν, τα ένωσε μεταξύ τους ο Οίκος Targaryen, χρησιμοποιώντας δράκους.

Οι δράκοι πέθαναν κάποια στιγμή και ο Τρελός Βασιλιάς των Targaryen, μετά από εμφύλιο πόλεμο [αυτός πραγματοποιήθηκε δεκαεπτά χρόνια πριν το πρώτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου να ξέρεις], έχασε τον θρόνο του. Νικητές του εμφυλίου στέφθηκαν οι Άρχοντες Robert Baratheon και Eddard Stark. Ο Baratheon γίνεται βασιλιάς του Σιδερένιου Θρόνου του King's Landing, της πρωτεύουσας των επτά βασιλείων που λέγαμε, κι η τηλεοπτική σειρά [αν αποφάσισες μετά απ’ όλο αυτό να την δεις] ξεκινά όταν το King's Landing υπονομεύεται από άλλες παρατάξεις. Την ίδια ώρα, τα δυο αδέλφια της οικογένειας των Targaryen, αυτά που επιβίωσαν και εξορίστηκαν μετά τον εμφύλιο στην Essos [άλλη ήπειρος απ’ την Westeros αυτή, είναι στα ανατολικά] αποφασίζουν να συμμαχήσουν στρατιωτικά με άλλες παρατάξεις και να επιστρέψουν στο King's Landing, για να ξαναπάρουν τον θρόνο απ’ τον οποίο εκδιώχθηκε ο πατέρας τους.

Οπότε, μιλάμε για ένα νέο εμφύλιο, ο οποίος σημειώστε ότι εξελίσσεται παράλληλα με μια εξωτερική εισβολή που απειλεί την Westeros, και προέρχεται από τον Βορρά. Ωραίο σεναριακό μπλέξιμο, έτσι; Στην… υπερφυσική αυτή απειλή, λοιπόν, που ανήκει στους θρύλους της περιοχής, οι μόνοι που μπορούν να αμυνθούν είναι τα μέλη της στρατιωτικής οργάνωσης Night's Watch. Τα υπόλοιπα στην οθόνη σου.

 

Μάθε και κατιτί για τον συγγραφέα.

Ο George R.R. Martin, συγγραφέας της σειράς των βιβλίων «A Song of Ice and Fire», γεννήθηκε το 1948, είναι απ’ το New Jersey και έχει γενέθλια την ίδια μέρα με μένα [ok, το τελευταίο δεν σε αφορά]. Σπούδασε δημοσιογραφία και αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συγγραφή βιβλίων το 1979. Έγραφε από πολύ μικρός ιστορίες με τέρατα και τα πωλούσε στα παιδιά της γειτονιάς του. Μεγαλώνοντας άρχισε να γράφει ιστορίες για ερασιτεχνικά fanzines, ενώ η πρώτη του επαγγελματική ιστορία, «The Hero», φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Galaxy, το 1971. Μια δεκαετία περίπου μετά, μετακόμισε στο Hollywood, όπου εργοδοτήθηκε ως επιμελητής και σύμβουλος σεναρίων για γνωστές τηλεοπτικές σειρές. Η εν λόγω σειρά βιβλίων [«A Song of Ice and Fire»] και η τηλεοπτική μεταφορά της [«Game of thrones»] αποτέλεσε και το big break της καριέρας του. Στη σειρά του HBO, ο Martin έχει αναλάβει ρόλο παραγωγού και τεχνικού συμβούλου.

Απ’ ότι βλέπεις στη φωτογραφία, θα μπορούσε με κάθε ευκολία να περάσει και απ’ το κάστινγκ της σειράς, ως πρωταγωνιστής σ’ ένα απ’ τα βασίλεια της Westeros. Τα βιβλία του κυκλοφορούν, βεβαίως, και στην ελληνική γλώσσα.

 

«Two Swords».

Αυτός θα είναι και ο τίτλος του πρώτου επεισοδίου του τέταρτου κύκλου. Η πρεμιέρα προγραμματίστηκε για τις 6 Απριλίου, έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα επίσημα τρέιλερ, ας δούμε -και να ξαναδούμε- ένα απ’ αυτά:

 

Ααγαπημένες ατάκες από τη σειρά:

«I asked him, How can a man be brave if he's afraid? That is the only time a man can be brave, he told me», Robb Stark.

«People learn to love their chains», Daenerys Targaryen.

«Any man who must say, I am the king, is no true king», Tywin Lannister.

«You think my life is such a precious thing to me, that I would trade my honor for a few more years...of what?», Ned

«I think mothers and fathers made up the gods because they wanted their children to sleep through the night», Davos

«If we die we'll die, but first we'll live», Ygritte

«Those are brave men knocking at our door. Let's go kill them!», Tyrion.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ