Το Big Bang έχει ηχώ... και τη βρήκαν

Article featured image
Article featured image

Ερευνητές εντόπισαν σημάδια που αποδεικνύουν την ταχύτατη επέκταση του σύμπαντος κατά το πρώτο τρισεκατομμυριοστό του τρισεκατομμυριοστού του τρισεκατομμυριοστού του πρώτου δευτερολέπτου μετά το Μπιγκ Μπανγκ.

Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία θα ενισχύσει την κυρίαρχη θεωρία μας για τη «γέννηση» του σύμπαντος, ισχυρίζεται πως πέτυχε ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Τζον Κόβακ από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν. Η ύπαρξη των επίμαχων βαρυτικών κυμάτων που «άγγιξαν» τη δομή του χωροχρόνου θεωρείται απόδειξη της μαζικής διαστολής που βίωσε το «νεότευκτο» Σύμπαν αμέσως μετά τη δημιουργία του, φάση η οποία αποκαλείται «εποχή του πληθωρισμού».


Είναι ο πληθωρισμός παιδί του Αϊνστάιν;

Εάν η ανακάλυψη επαληθευτεί, θα συνιστά ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» της αστροφυσικής, και θα συμβάλει στην κατανόησή μας για το πώς σχηματίστηκαν οι γαλαξίες, τα άστρα και τα άλλα στοιχεία του σύμπαντος. Τα βαρυτικά κύματα συνιστούν αδιόρατους κυματισμούς στον ιστό του χωροχρόνου, που μεταφέρουν ενέργεια μέσω του διαστήματος, κάπως σαν τα κύματα ενός ωκεανού. Εκτός από τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα, τέτοια κύματα, σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, μπορούν να παραχθούν επίσης στο σύμπαν από σώματα πολύ μεγάλης μάζας, όπως μαύρες τρύπες και άστρα νετρονίων. Αυτά προκαλούν παραμορφώσεις στην καμπυλότητα του χωροχρόνου, με συνέπεια την αδιόρατη μεταβολή στις διαστάσεις μεγάλων αντικειμένων, όπως φαίνονται από τη Γη.

φωτογραφία: The physics mill


Πηγή: skai

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ