Στη Μόσχα πρόεδρέ μου, στη Μόσχα

Article featured image
Article featured image

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν φέρει την Κύπρο σε μια αρκετά δυσμενή θέση, κυρίως λόγω της στάσης που πρέπει να τηρεί αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η στάση της Ρωσίας και τα αντίποινα της ΕΕ, φέρνουν την Κύπρο σε μία κατάσταση που πρέπει να εξετάσει πολύ προσεκτικά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει αφού ο κίνδυνος να χάσει το σημαντικότερο οικονομικό εταίρο της, στον οποίο στήριξε το οικονομικό της οικοδόμημα., είναι πέρα για πέρα ορατός.

 

Έρχονται μήνες δύσκολοι

Ο πρόεδρος Πούτιν κάνει συνεχείς αναφορές στις προσπάθειες για το λεγόμενο deoffshorization, κάτι που αν τελικά πετύχει, το πλήγμα στην Κύπρο ως κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών θα είναι τεράστιο. Την ίδια ώρα πολλά θα κριθούν και από την επικείμενη επαναξιολόγηση της Κύπρου από το Παγκόσμιο Φόρουμ Φορολογικής Διαφάνειας τους επόμενους μήνες. Αν η Κύπρος δεν καταφέρει να πείσει για τις αλλαγές που έκανε και συνεχίζει να κάνει και παραμείνει η διαβάθμιση «μη συμμόρφωσης» για σειρά από θέματα, τότε το ενδεχόμενο να βρεθεί στη μαύρη λίστα της Ρωσίας είναι μεγάλο. «Αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη, τότε μπορούμε να πούμε game over», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του τομέα των υπηρεσιών.

 

Να πάει στη Μόσχα ο ΠτΔ

Ο ΠτΔ έχει ανοικτή πρόσκληση για επίσκεψη στη Μόσχα και δεδομένων των εξελίξεων, αναμένεται ότι σύντομα θα την πραγματοποιήσει. Το μόνο που θα πρέπει σίγουρα να έχει κατά νου ο Νίκος Αναστασιάδης και είμαστε σίγουροι πως το αντιλαμβάνεται πλήρως, είναι πως θα πρέπει να βρει τον τρόπο να ισορροπήσει με μαεστρία μεταξύ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της οικονομικής εξάρτησης της Κύπρου από τη Ρωσία. Καλή δύναμη πρόεδρε!


Πηγή: In Business

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ