800 θησαυροί τέχνης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Article featured image
Article featured image

Βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας, στην οδό Λεωνίδου (η οποία έχει μετονομαστεί σε οδό Αναστασίου Γ. Λεβέντη) και φιλοξενεί περισσότερα από 800 έργα και αντικείμενα τέχνης που αποτελούν τις σημαντικές Συλλογές του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Η Λεβέντειος Πινακοθήκη υλοποιεί, στην ουσία, το όραμα του ευεργέτη Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, να καταστήσει προσβάσιμους στο ευρύ κοινό τους θησαυρούς της τέχνης και του πολιτισμού που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Συγκεκριμένα, στην Πινακοθήκη των 4.000 τετραγωνικών μέτρων, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν στις 23 Μαρτίου από τον ΠτΔ Νίκο Αναστασιάδη, φιλοξενούνται έργα από τρεις Συλλογές:

Η πρώτη είναι η  Συλλογή του Παρισιού, προσωπική συλλογή του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη που περιλαμβάνει έργα κορυφαίων Ευρωπαίων δημιουργών, από τον 17ο μέχρι τον 20ο αιώνα.

Η δεύτερη συλλογή είναι αυτή των Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα και συγκροτήθηκε από έναν αρχικό πυρήνα έργων που αγόρασε ο Αναστάσιος Λεβέντης το 1973 από τον Ευάγγελο Αβέρωφ- Τοσίτσα.

Η τρίτη είναι η Κυπριακή Συλλογή που περιλαμβάνει έργα της πρώτης γενιάς των Κυπρίων ζωγράφων, από το 1900 έως και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τις 25 Μαρτίου το Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντη ανοίγει την Πινακοθήκη στο κοινό της Κύπρου και όχι μόνο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ