Η ΕΕ απαντά μέσω Twitter και στα τουρκικά στον Ερντογάν

Article featured image
Article featured image

Βολές και προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού να κλείσει το Twitter, προκειμένου να δείξει «την ισχύ της Τουρκίας». Ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση υπενθύμισε στην Αγκυρα ότι η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή της ΕΕ. Το μήνυμα Φούλε γράφτηκε στο Twitter στα τουρκικά.

Αλλά και η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Νέλι Κρους χαρακτήρισε την κίνηση της κυβέρνησης Ερντογάν «ανούσια και δειλή». Ωστόσο, παρά τα μέτρα αποκλεισμού από τις τουρκικές αρχές, πολλοί χρήστες του Twitter,  ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN.



Η υπηρεσία πελατών του Twitter έδωσε οδηγίες για το ξεπέρασμα της απαγόρευσης μέσω του text service του δικτύου για τα κινητά. Όπως όλα δείχνουν παρά τα μέτρα αποκλεισμού από τις τουρκικές αρχές, πολλοί χρήστες του Twitter, ξεπέρασαν ήδη την απαγόρευση χρησιμοποιώντας άλλους servers ή τα δίκτυα VPN.



Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποίησε σήμερα το πρωί το Twitter για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα.



«Η απαγόρευση του Ερντογάν καταργήθηκε σε λιγότερο από μία μέρα«, σχολίασε στο Twitter ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Hurriyet Daily News Μουράτ Γετκίν.



Όπως ανακοίνωσε στο Reuters ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος Ακιφ Χαμζατζέμπι, θα εφεσιβάλει τη  δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία εφαρμόσθηκε ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία.



Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα θα καταθέσει επίσης αγωγή κατά του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.



Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως η απαγόρευση της πρόσβασης στο Twitter είναι προσωρινή και αναμένει την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.



Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές των τουρκικών τηλεπικοινωνιών (TΙΒ) ανακοίνωσαν χθες το βράδυ τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Twitter  κατόπιν απόφασης δικαστηρίου, μετά την απειλή που εκτόξευσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα προβεί σε αντίποινα για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που τον εκθέτουν στο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το καθεστώς του.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ