Η μεγαλύτερη θανατική ποινή

Article featured image
Article featured image

Κάγκελο σηκώνεται η τρίχα στο άκουσμα σημερινής απόφασης αιγυπτιακού δικαστηρίου να καταδικάσει σε θάνατο 529 μέλη της παράνομης, πλέον, Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η απόφαση δικαιολογείται ως καταδίκη για φόνους και άλλα αδικήματα και αποτελεί μια, απότομη, για να πούμε το λιγότερο, κλιμάκωση της επιχείρησης πάταξης της κίνησης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε όγκο θανατική ποινή που έχει ποτέ αποφασιστεί στην σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου. Η αναστάτωση έχει βαθύνει από τότε που ο στρατός απομάκρυνε τον πρώτο εκλελεγμένο Πρόεδρο, Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τον περασμένο Ιούλιο. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν έκτοτε σκοτώσει εκατοντάδες μέλη της Αδελφότητας στους δρόμους και έχουν συλλάβει χιλιάδες άλλα.

Η σημερινή απόφαση κόλαφος έχει σταλεί στον ανώτατο Μουφτή, το πιο υψηλό θρησκευτικό θεσμό της Αιγύπτου, για να τη μελετήσει.  Η γνώμη του δεν είναι δεσμευτική. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόνο 123 από τους κατηγορούμενους βρίσκονταν σήμερα στο δικαστήριο. Οι υπόλοιποι είτε είχαν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση είτε έχουν διαφύγει.

(Πηγή φωτογραφίας: Los Angeles Times)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ