Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα σώζουν την ΕΕ

Article featured image
Article featured image

Την πεποίθηση ότι Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν τη νέα ελπίδα τροφοδοσίας της Ευρώπης, εξέφρασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Γιάννης Μανιάτης.

Σε χαιρετισμό του στο 3ο Ενεργειακό Συμπόσιο, στη Λευκωσία, ο Έλληνας Υπουργός παρέθεσε στοιχεία για την εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία εισάγει 60% του φυσικού αερίου, 80% του πετρελαίου και 50% του άνθρακα που καταναλώνει. Μέχρι το 2035, πρόσθεσε, θα αυξηθεί αυτή η εξάρτηση σε πάνω του 80% όσον αφορά στο φυσικό αέριο και 90% όσον αφορά το πετρέλαιο.

Άρα, σημείωσε, «έχει απόλυτο νόημα η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα να αποτελέσουν τη νέα ελπίδα τροφοδοσίας της Ευρώπης». Αυτό, είπε, «εμείς το έχουμε συνειδητοποιήσει», προσθέτοντας ότι «η δουλειά μας τώρα είναι να πείσουμε τους εταίρους αυτή την ελπίδα να την βοηθήσουν γίνει πραγματικότητα». Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, κάτι τέτοιο «δεν γίνεται μόνο με ευχολόγια αλλά και με τη διάθεση πιστώσεων». Και αυτό, ανέφερε, «πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να το κάνουμε πράξη στα διάφορα χρηματοπιστωτικά φόρα της ΕΕ».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ