Ακόμα ένα θαύμα από τον άγιο Ερντογάν

Article featured image
Article featured image

Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς, τις διαμαρτυρίες για τη φίμωση του Twitter και του YouTube, αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί την εκλογική του δύναμη στα επίπεδα του 45%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος κατακτά την Κωνσταντινούπολη ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται η ανάδειξη του νικητή στην Αγκυρα.

Σε εθνικό επίπεδο ο Ερντογάν διατηρεί τις δυνάμεις του πάνω από το 45%, επανακάμπτουν στην πολιτική σκηνή οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), τα κέρδη του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) είναι περιορισμένα ενώ οι νοτιοανατολικές επαρχίες κατακτώνται από τους Κούρδους υποψηφίους. Το κόμμα του Ερντογάν αποκόπτεται από το σύνολο σχεδόν των νομών κατά μήκος των παραλίων στη δυτική και νότια Τουρκία, με εξαίρεση την Αττάλεια, και διατηρεί τις δυνάμεις του στην ενδοχώρα. Από αυτή την άποψη δεν αλλάζει η εικόνα του εκλογικού χάρτη σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2009. Σε σύγκριση ωστόσο με το ποσοστό του 38% που είχε λάβει τότε, φέτος βγαίνει ενισχυμένο. Χάνει ωστόσο σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2011, στις οποίες είχε πάρει 49%. Η σύγκριση αυτών των αποτελεσμάτων δεν οδηγεί όμως σε ορθά συμπεράσματα, καθώς είναι διαφορετική η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις εθνικές εκλογές από ό,τι είναι στις τοπικές.

Στο 15% οι ακροδεξιοί Γκρίζοι Λύκοι

Με ενσωματωμένο το 92,05% των εκλογικών τμημάτων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν λαμβάνει στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας ποσοστό 45,18%, το CHP φθάνει ασθμαίνων στο 28,6, το ΜΗΡ (Γκρίζοι Λύκοι) αγγίζει το 15,326 και το κουρδικό κόμμα BDP που κατήλθε στις εκλογές στις ανατολικές επαρχίες το 6,25%. Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», με καταμετρημένο το 70,98% των τμημάτων, το ΑΚΡ λαμβάνει 46,72%, το CHP 28,36%, το ΜΗΡ 14,44% και το BDP 2,8%.

Ερντογάν: «Aπελευθερωτικός αγώνας της νέας Τουρκίας»

Για «μεγάλη νίκη» και «απελευθερωτικό αγώνα της νέας Τουρκίας» μίλησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα ξημερώματα της Δευτέρας από τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Ο λαός έθαψε στην κάλπη τα χέρια που έβαλαν εναντίον της ανεξαρτησίας του» είπε, ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Ερντογάν μίλησε κατά της αντιπολίτευσης και του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, πράγμα που δείχνει ότι θα συνεχιστεί η ακραία πόλωση στην Τουρκία. «Ευχαριστούμε τους φίλους και αδελφούς σε όλο τον κόσμο που όπως πριν από τον πόλεμο της απελευθέρωσης στήριξαν τον αγώνα απελευθέρωσης της Τουρκίας» είπε και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση.


Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ