#CFD14 [Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2014]

Article featured image
Article featured image

Αν το ψάχνεις στα σοβάρα το σινεμά στην Κύπρο το Cyprus Film Days το ξέρεις. Οπότε, χωρίς πολλούς προλόγους και αχρείαστο πλεόν τσουνάμι εγκωμίων δες τι παίζει φέτος σε Zena Palace στη Λευκωσία και Ριάλτο στη Λεμεσό κι άρχισε να γεμίζεις το i-cal σου.

Στήριξε

Το  φετινό διεθνές διαγωνιστικό τμήμα «Glocal Images» περιλαμβάνει εννιά φρέσκιες, cool, ωμές και συχνά πρωτότυπες κινηματογραφικές ματιές. Ανάμεσά τους, το  Μικρό Ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη που προβλήθηκε στην φετινή «Berlinale» και το This is Martin Bonner του γεννημένου στην Κύπρο Αμερικανού Chard Hartigan, που αριθμεί ήδη βραβεύσεις από το φεστιβάλ «Sundance» και τα «Independent Spirit Awards». Από την φετινή Berlinale έρχεται και το Να κάθεσαι και να κοιτάς του Γιώργου Σερβετά, η ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που επιστρέφει στο χωριό της καταγωγής της για να ξαναχτίσει τη ζωή της. Φορτσάτο και λουσμένο στον ήλιο και στην επικίνδυνη ομορφιά του Μαρόκου το Traitors του Αμερικανού Sean Gullette, εκκεντρικά αλλόκοτο το Love Steaks του Γερμανού Jacob Lass  και συγκινητικό χωρίς να ‘ναι μελό, το Life Feels Good από την Πολωνία. Την Κύπρο εκπροσωπεί η Στελάνα Κλήρη με το ρομαντικό road movie της, Committed, ενώ το Ισραήλ συμμετέχει με το Funeral at Noon, την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του 34χρονου Adam Sanderson, με ήρωες μια μυστήρια γυναίκα κι ένα 10χρονο αγόρι.  Στην σκιά του πολέμου διαδραματίζεται το Tangerines από την Εσθονία με κεντρικό ήρωα έναν συνταξιούχο γεωργό που περιθάλπτει δυο στρατιώτες από αντίπαλα στρατόπεδα.



Το μικρό ψάρι του Γιάννη Οικονομίδη



Funeral at Noon του Adam Sanderson



This is Martin Bonner του Chard Hartigan

Η 3μελής κριτική επιτροπή που θα αξιολογήσει τις ταινίες αποτελείται από τους: Martin Schweighofer, εκτελεστικό διευθυντή της Αυστριακής Κινηματογραφικής Επιτροπής, την πρώην  διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη και την σπουδαία σκηνοθέτιδα και ηθοποιό από το Ιράν Mania Akbari.

Ανακάλυψε…

Στο τμήμα «Viewfinder» θα βρεις ότι πιο ενδιαφέρον έχει παιχτεί σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου ή δεν έχει παιχτεί σε σινεμά στην Κύπρο (ή και τα δύο). Φόρεσε γυαλιά ήλιου το βράδυ για την ροκ/βαμπίρ ιστορία αγάπης Only Lovers Left Alive του Jim Jarmusch, φρόντισε να έχεις γερό στομάχι για το ελληνικό οικογενειακό δράμα Miss Violence (που παίχτηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας) και κράτα ανοιχτό μυαλό για την αναπάντεχη ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν νεαρό κι έναν αρκετά μεγαλύτερο σε ηλικία άνδρα στο Eastern Boys του Robin Campillo, σεναριογράφου του βραβευμένου με Χρυσό Φοινικά The Class.  Πολιτικά φορτισμένη θεματολογία θα δεις στο Omar από την Παλαιστίνη που ήταν φέτος υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας αλλά και στο Manuscripts Don’t Burn του Mohammad Rasoulof που βάζει κάτω από το μικροσκόπιο την λογοκρισία στο σημερινό Ιράν.



Only Lovers Left Alive του Jim Jarmusch



Eastern Boys του Robin Campillo

Θα ερωτευτείς ξανά από την αρχή με την Catherine Deneuve  στο κωμικό road movie On My Way, θα αγαπήσεις τον ονειροπόλο πιτσιρικά ήρωα του Pelo Malo από την Βενεζουέλα και θα γελάσεις πολύ με τις 13χρονες punk μαθήτριες του Σουηδικού We Are the Best. Έξυπνη και τρυφερή είναι κι η Μεξικάνικη κομεντί Club Sandwich όπου μια μητέρα συναγωνίζεται ένα έφηβο κορίτσι για την προσοχή του γιου της.



Club Sandwich



Pelo Malo



We Are the Best

Δεν ήξερες...

Μην διανοηθείς να χάσεις καμία από τις ταινίες τους αφιερώματος Ο κινηματογράφος της Mania Akbari. Η 39χρονη Ιρανή σκηνοθέτιδα είναι αυτή την στιγμή μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φιγούρες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Οι βραβεύσεις σε διεθνή φεστιβάλ όπως αυτό της Βενετίας και το πρόσφατο αφιέρωμα στις ταινίες της από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου έχουν ρίξει στον προβολέα στην ιδιαίτερη της θαρραλέα και σύγχρονη κινηματογραφική ματιά που παντρεύει τον ρεαλισμό και την μυθοπλασία και κοιτάει κατάματα δύσκολη θεματολογία για την χώρα καταγωγής της. Θα προβληθούν τέσσερις ταινίες της: το 20 Fingers, το 10 +4 (μετά από το οποίο θα ακολουθήσει συζήτηση με την ίδια) το One. Two. One και το From Tehran with Love.

Ανατολικά κοιτάει και το δεύτερο αφιέρωμα του φετινού Cyprus Film Days. To Ανακαλύπτωντας εκ νέου τον Ρωσικό Κινηματογράφο εστιάζει στην ανατολή μιας νέας περιόδου στο Ρωσικό σινεμά τα τελευταία χρόνια και φιλοξενεί ταινίες που ξεχώρισαν σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους το θρυλικό The Banishment του Andrey Zvyagintsev, το βραβευμένο στην Βενετία Silent Souls, την ιστορία μυστηρίου Cargo 200 του Alkesy Balabanov και το βραβευμένο στο Βερολίνο How I Ended this Summer που διαδραματίζεται στην λευκή ερημιά του Αρκτικού Ωκεανού. Το αφιέρωμα στηρίζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Russian Wave και Hit FM.

Crowdsurfing

Αν είσαι filmmaker και θες ακούσεις από πρώτο χέρι τις εμπειρίες δυο δημιουργών που κατάφεραν να γυρίσουν τις δουλειές τους με την μέθοδο του crowdfunding τότε μην χάσεις το ανάλογο εργαστήρι που θα γίνει στο Art Studio 55  δίπλα από το Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό, την Παρασκευή 4/4 στις 16.00. Η Iva Radivojevic και η Στελάνα Κλήρη θα εξηγήσουν γιατί στράφηκαν στην διαδικτυακή μικροχρηματοδότοση, τα υπέρ, τα κατά και το πως οι ίδιες συγκέντρωσαν το budget για να γυρίσουν την ταινία Committed της Κλήρη που συμμετέχει στο φετινό διαγωνιστικό «Glocal Images» και το ντοκιμαντέρ Evaporating Borders της Radivojevic (με θέμα τους αιτητές ασύλου στην Κύπρο που θα προβληθεί ως ειδική προβολή στο φετινό φεστιβάλ).



Committed της Στελάνα Κλήρη

Get the party started

Το φεστιβάλ σηκώνει αυλαία σε Λεμεσό και Λευκωσία την Παρασκευή 4/4. Στη Λεμεσό, στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο, θα ταρακουνήσει το κοινό η ομάδα κρουστών Batukinio λίγο πριν την ταινία έναρξης, το υποψήφιο για Όσκαρ Omar από την Παλαιστίνη. Μετά πετάγεσαι δίπλα στο Art Studio 55 για το πάρτι έναρξης που θα έχει το συν των latin vibes των Latin Touch.

Στη Λευκωσία την έναρξη κάνουν οι πάντοτε fun Tat-n-Bar ενώ μετά την ταινία έναρξης On my Way, με πρωταγωνίστρια της Catherine Deneuve, θα ακολουθήσει πάρτι έναρξης με την τζαζ μπάντα JusΤeeze.

Το φεστιβάλ κλείνει στις 13 Απριλίου όπου, μετά το νεανικό fun της ταινίας λήξης του φεστιβάλ We are the Best θα γίνει απονομή βραβείων και θα ακολουθήσει το πάρτι λήξης στο Art Studio 55 με το Trio Frisson. Θα ακολουθήσει πάρτι λήξης και στη Λευκωσία.

Bullets

-Λευκωσία: Ζήνα Πάλλας, Θεοφάνη Θεοδότου 18 / Λεμεσός: Θέατρο Ριάλτο, Ανδρέα Δρουσιώτη 19, Πλατεία Ηρώων.

-Όλο το info θα το βρεις στο www.cyprusfilmdays.com, στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook ή στα τηλέφωνα 77777745 και 77772552.

-Όλες οι ταινίες προβάλλονται στους αυθεντικούς διαλόγους με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους.

-Είσοδος: δωρεάν στις απογευματινές προβολές / 6ευρώ κάρτα εισόδου ημέρας / 25 ευρώ κάρτα για όλες τις προβολές του φεστιβάλ / φοιτητές δωρεάν με την παρουσίαση φοιτ. κάρτας / μαθητές δωρεάν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ