Συγκινητική ομιλία Παπούλια! Τι είπε για Κυπριακό στον Γερμανό ομόλογό του

Article featured image
Article featured image

Ο Κάρολος Παπούλιας ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί σχέδιο λύσης που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής "ούτε βεβαίως σχέδιο λύσης που δεν θα είναι απολύτως συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο".

Ένα χρόνο σχεδόν πριν τη λήξη της θητείας του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας με μία ομιλία έθεσε επίσημα το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων προς τον Γερμανό πρόεδρο, Γιόχαμι Γκάουκ κατά τη διάρκεια του δείπνου προς τιμή του δεύτερου, που επισκέπτεται την Ελλάδα.



Ο Κάρολος Παπούλιας έθεσε ουσιαστικά ζήτημα διεθνούς διαιτησίας, κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα επιθυμεί την παραπομπή των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. 



Ο κ. Παπούλιας δήλωσε πως οι προσωπικοί δεσμοί που έχει με τη Γερμανία, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο να κατανοήσει την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, κάνοντας λόγο πως δεν είναι μόνο μία εκκρεμότητα που ρίχνει σκιά στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και ένα κρίσιμο θέμα πολιτικής ηθικής. 



Δεν έμεινε μόνο σε αυτό όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ουσιαστικά δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να ικανοποιεί όλες τις υποχρεώσεις της με βάση τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις και η Γερμανία να αρνείται ακόμα και να συζητήσει τις υποχρεώσεις της από τη ναζιστική θηριωδία.



Μάλιστα, ο Κάρολος Παπούλιας προειδοποίησε τη Γερμανία πως εάν συνεχίσει αυτή την τακτική να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη θέματος, η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να καταφύγει σε διεθνή διαιτησία, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ