Η Νέμεσις του 2014

Η μεγαλύτερη άσκηση του είδους της σε επίπεδο συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ διεξάγεται χθες και σήμερα στο βαθύ γαλάζιο της Ανατολικής Μεσογείου και συγκεκριμένα σε περιοχή που συνορεύει η κυπριακή με την ισραηλίτικη ΑΟΖ. Ο λόγος για την άσκηση Έρευνας και Διάσωσης με την ονομασία NEMESIS – 2014,  στην οποία συμμετέχουν από κοινού αεροναυτικές δυνάμεις των τεσσάρων χωρών. 

Απόλυτη ικανοποίηση

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίηση» του «για την άρτια από κάθε άποψη προετοιμασία και οργάνωση της άσκησης». Είναι, είπε, «η μεγαλύτερη ανάλογη άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και επιβεβαιώνει την επάρκεια και τον επαγγελματισμό των στελεχών της Εθνικής Φρουράς και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται».

Ο Υπουργός εξέφρασε τις «θερμές ευχαριστίες» του για τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από την Αμερική, το Ισραήλ και την Ελλάδα. «Η δυνατότητα διεξαγωγής ανάλογων ασκήσεων έρευνας και διάσωσης συνιστούν επιβεβαίωση κυριαρχίας για ένα κράτος», είπε και πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από το πλέγμα συμμαχιών και συνεργασιών που αναπτύσσει ενισχύσει και επιβεβαιώνει το γεωστρατηγικό της ρόλο, ως πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας».

Δεν χαρίζουμε κυριαρχία και εδάφη

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι η παρουσία του και των άλλων Υπουργών στην άσκηση «αποδεικνύει τη σημασία την οποία αποδίδουμε στα ζητήματα αυτά, τόσο σε σχέση με την προστασία των συμφερόντων της πατρίδας μας όσο και στο να δώσουμε ξανά ξεκάθαρο το μήνυμα ότι διεκδικούμε και ασκούμε την κυριαρχία μας εκεί και όπου έχουμε συμφέροντα και εκεί και οπουδήποτε μας ανήκει σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις».

Πρόσθεσε ότι «δεν χαρίζουμε κανενός ούτε το παραμικρό έδαφος ή ακόμα και την παραμικρή ευθύνη σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία του τόπου μας. Η άσκηση αυτή μάς έχει δώσει τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε και ως Υπουργοί την ετοιμότητα των υπηρεσιών και τμημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία σίγουρα βρίσκεται σε ένα υψηλό επίπεδο αλλά ποτέ, και αυτό είναι βασική αρχή, δεν παύει να υπάρχουν οι δυνατότητες βελτίωσης και σε σχέση με τα ζητήματα ανάπτυξης αλλά πολύ δε περισσότερο και με την ενδυνάμωση και ενίσχυση των τμημάτων αυτών με επιπρόσθετο υλικοτεχνικό υλικό που είναι αναγκαίο για τους σκοπούς αυτούς».

Έρχονται και οι γεωτρήσεις

Ο Υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, χαρακτήρισε την άσκηση «πραγματικά πολύ εντυπωσιακή», προσθέτοντας ότι αυτή «αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι το Κέντρο μπορεί και έχει τις δυνάμεις να συντονίσει όλες τις πιθανότητες που μπορούν να προκύψουν στην ΑΟΖ της Κύπρου. Είναι ταυτόχρονα μια προσπάθεια συντονισμού με τους εταίρους μας και όπως είπαν και οι συνάδελφοι Υπουργοί θα συνεχιστεί η προσπάθεια ενδυνάμωσης αυτού του Κέντρου».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα γίνει κάτι περισσότερο εκτός από τις ασκήσεις για να περιφρουρηθεί η ΑΟΖ της Κύπρου, ο Υπουργός απάντησε πως «ασκήσεις αυτού του είδους επιβεβαιώνουν την παρουσία μας ως κράτος και το συντονισμό όλων των ενεργειών και τη συμμετοχή μέσα στην ΑΟΖ. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από μια σειρά ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα χωρίς να συνδέονται προγραμματίζουμε και την απαρχή των ερευνών για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην ΑΟΖ μας, αρχής γενομένης αυτού του καλοκαιριού».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ