Καταργείται το οκτάωρο στη Σουηδία

Article featured image
Article featured image

Την ώρα που στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καταποντιστεί πλήρως και οι εορτασμοί για την Εργατική Πρωτομαγιά μοιάζουν ως το πιο κακόγουστο αστείο της εποχής, ο δήμος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Σουηδία αποφασίζει να μειώσει τις οκτώ ώρες εργασίας σε έξι διατηρώντας παράλληλα τις αποδοχές στο ίδιο επίπεδο.

Όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, πρόκειται για ένα «πείραμα» που αποφάσισε η δημοτική αρχή του Γκέτεμποργκ και ο συνασπισμός των Κοκκινοπράσινων (Αριστεροί- Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι), το οποίο θα διαρκέσει δοκιμαστικά για ένα χρόνο.

«Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα να το επιχειρήσουμε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Mats Pilhem στη βρετανική Independent. Μια από τις υπηρεσίες που θα εφαρμοστεί το νέο ωράριο, το αποτέλεσμα του οποίου θα αξιολογηθεί μετά από ένα χρόνο, είναι τα γηροκομεία. «Θα συγκρίνουμε το πριν και το μετά και θα δούμε τις διαφορές. Ελπίζουμε πως το προσωπικό θα είναι αποτελεσματικότερο και θα αισθάνεται καλύτερα, ψυχικά και σωματικά», τόνισε ο Mats.

Το «πείραμα» βασίζεται σε έρευνες που δείχνουν πως με μειωμένο ωράριο βελτιώνεται η παραγωγή καθώς μετά από έξι ώρες εργασίας οι εργαζόμενοι νιώθουν κουρασμένοι, γεγονός που επηρεάζει σωρευτικά την παραγωγικότητα τους.

Ο Mats Pilhem σημείωσε πως το «πείραμα» εφαρμόστηκε και σε μια αυτοκινητοβιομηχανία της περιοχής και τα αποτελέσματα ήταν «ενθαρρυντικά». Ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε πως με το νέο ωράριο επιτυγχάνονται δύο στόχοι. Ο πρώτος είναι η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και ο δεύτερος είναι η δημιουργία. 


Πηγή: tvxs

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ