Ο ξεσηκωμός των Σκαλιωτών

Article featured image
Article featured image

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο Facebook με το παιδάκι από το μέλλον που παίζει στην παραλία της Λάρνακας φορώντας ασφυξιογόνο μάσκα για προστασία από το μολυσμένο περιβάλλον είναι χαρακτηριστική της αναστάτωσης που επικρατεί στην πόλη αναφορικά με την αξιοποίηση του λιμανιού για υδρογονάνθρακες. Διάχυτη είναι πλέον η εντύπωση, τόσο ανάμεσα στους τοπικούς φορείς όσο και σε απλούς πολίτες, ότι η ενιαία τουριστική ανάπτυξη λιμανιού και μαρίνας ματαιώνεται και το λιμάνι και κατ'επέκταση ολόκληρη η πόλη βιομηχανιοποιούνται. Όπως είναι φυσικό, το αίσθημα της δυσφορίας διογκώνεται και από την ευρεία αντίληψη που χρόνια τώρα επικρατεί ότι η Λάρνακα είναι του κράτους ο «φτωχός ο συγγενής». Υπάρχουν βεβαίως και κύκλοι που βλέπουν την «υδρογονανθρακοποίηση» της Λάρνακας ως θετική, αφού πρόκειται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, να φέρουν στην πόλη cash και θέσεις εργασίας.

Βαριάς βιομηχανίας λιμάνι

Τα λιμνάζοντα νερά τάραξε η έγκριση εκ μέρους της κυβέρνησης για εγκατάσταση των εταιρειών NOBLE και ΕVI στο λιμάνι της πόλης. Αν και η Κυβέρνηση χθες διαβεβαίωσε τους τοπικούς φορείς της Λάρνακας ότι οι δραστηριότητες των δύο ενεργειακών κολοσσών δεν αποτρέπουν την προοπτική δημιουργίας μαρίνας στο χώρο του λιμανιού, εκφράζονται φόβοι ότι στο λιμάνι θα δημιουργηθούν βαριές εγκαταστάσεις οι οποίες θα επηρεάσουν την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και που ενδεχομένως να έχουν και επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αν τελικά αυτοί οι φόβοι επιβεβαιωθούν, πιστεύεται ότι θα επηρεάστούν τα σχέδια του Δήμου για την ενιαία ανάπτυξη, αφού όπως υποστηρίζεται η προσπάθεια για εξεύρεση επενδυτή θα καταστεί ακόμα πιο δύσκολη. 



H μακέτα της μελλοντικής ανάπτυξης

Δεν είναι τελεσίδικο ότι χάθηκαν οι τουρίστες

Από την πλευρά του πάντως, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να βοηθήσει όσο μπορεί την κοινοπραξία ώστε να βρεθεί ο επενδυτής και να πραγματοποιηθεί το όραμα των Λαρνακέων. Παράλληλα είπε ότι οι οποιεσδήποτε διευκολύνσεις δοθούν στις δύο εταιρείες, θα είναι για μέγιστο χρονικό διάστημα δύο χρόνων, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να εμποδίσουν με κανένα τρόπο την ενιαία ανάπτυξη. Εξάλλου, στις 14.30 σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο της Λάρνακας για να συζητήσει τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, δεν υπάρχουν προσδοκίες ότι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης μπορούν να αλλάξουν, ενώ εντός του Δημοτικού Συμβουλίου επικρατεί προβληματισμός για τη διαχείριση του ζητήματος. 

Μπροστάρηδες στον αγώνα οι περιβαλλοντιστές

Ανακοίνωση εξέδωσε ασφαλώς το Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας, το οποίο παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις. «Το Περιβαλλοντικό Κίνημα Λάρνακας δεν αποδέχεται τους εκβιασμούς που εστιάζονται κυρίως σε οικονομικά οφέλη που πιθανό να προκύψουν από την μετατροπή του λιμανιού και της πόλης ευρύτερα σε βιομηχανία υποστήριξης της εξόρυξης υδρογονανθράκων. Τέτοια οφέλη, δεν αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και στην υγεία, τις επιπτώσεις στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον της πόλης. Τέτοια οφέλη αφορούν πρώτα και κύρια τις μεγάλες πολυεθνικές και τους συνεργάτες τους και δεν καταλήγουν στον απλό πολίτη, όπως έντεχνα κάποιοι προσπαθούν να υποβάλουν».

Στους δρόμους αύριο

Σε ειρηνική πορεία καλούνται όλοι οι κάτοικοι της πόλης, αύριο Σάββατο, 12 Απριλίου στις 3 το απόγευμα με σημείο συνάντησης το Κάστρο της Λάρνακας. Η πορεία θα «απαιτήσει να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοδεξαμενών και υγραερίου και να μην μετατραπεί το λιμάνι της πόλης μας σε βαριας βιομηχανίας λιμάνι»

Στο Facebook

Η Λάρνακα αλλάζει και μας αρέσει είναι το όνομα σχετικής σελίδας στο Facebook, στο οποίο όλοι οι ενδιαφερόμενοι σε σχέση με τις εξελίξεις ποστάρουν πληροφορίες και ανταλλάζουν απόψεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ