CFD14 Quick Talk #4: Κώστας Κωνσταντινίδης

Article featured image
Article featured image

Στο πλαίσιο του Cyprus Film Days 2014, στο site του φεστιβάλ μπορείτε, μεταξύ άλλων, να διαβάσετε και συνεντεύξεις με ανθρώπους που -για τους δικούς του λόγους ο καθένας- αγαπάνε αυτό το σπουδαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην Κύπρο. O συνεντευξιαζόμενος για το τέταρτο Festival Lovers Quick Talk είναι ο Ακαδηαϊκός και Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του φεστιβάλ, Κώστας Κωνσταντινίδης.

 

Η πρώτη ταινία που θυμάμαι από τότε που υπάρχει το Cyprus Film Days και πριν από τη συμμετοχή μου στην καλλιτεχνική επιτροπή είναι το «The Return» (AndreyZvyagintsev, 2003). Ως παιδί όμως, θυμάμαι το «Enter the Dragon» με πρωταγωνιστή τον Bruce Lee (Robert Clouse, 1973). Η σκηνή της τελικής μάχης μεταξύ του Bruce Lee και του ανταγωνιστή του μέσα στο επενδυμένο με καθρέφτες δωμάτιο, είναι μια αξέχαστη κινηματογραφική στιγμή.

Σαν ακαδημαϊκός τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα δεν περιορίζονται στο κινηματογραφικό είδος και ύφος που παρουσιάζει το Cyprus Film Days στο πλαίσιο των δύο βασικών του τμημάτων (Viewfinder και Glocal) και αυτό, άλλωστε, φαίνεται από τα διάφορα αφιερώματα που έχουμε προτείνει κατά καιρούς, όπως για παράδειγμα το αφιέρωμα Scary Sunday το 2010. Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι ερευνητικά με τον κυπριακό κινηματογράφο, αλλά τα κύρια ερευνητικά μου ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της κινηματογραφικής μεταφοράς, της θεωρίας του ψηφιακού κινηματογράφου και του cult κινηματογράφου, ως επίσης και του cult κυπριακού κινηματογράφου!

Είμαι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του φεστιβάλ από το 2009.

Η πρώτη ταινία που επέλεξα για το φεστιβάλ ήταν το «Tulpan» (Sergey Dvortsevoy, 2008).

Θυμάμαι στο πρώτο φεστιβάλ Cyprus Film Days την  παρουσίαση του Tal Gadon «Making of  Waltz with Bashir» (επικεφαλής της ομάδας των animators της ταινίας εμψύχωσης «Waltz with Bashir», Ari Folman, 2008) και την πολύ θετική υποδοχή των επιλογών μας, καθώς και τη νέα δυναμική του φεστιβάλ που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται.

Φέτος ανυπομονώ να δω τη συζήτηση με τη Mania Akbari μετά την προβολή της ταινίας της «10+4» και την ειδική προβολή του «Evaporating Borders» (την ταινία την είδα για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Rotterdam, επομένως με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η υποδοχή της από τοκοινό της Κύπρου).

Δεν περίμενα ποτέ τη δήλωση ενός εκ των πρωταγωνιστών της υποψήφιας για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Ajami» (2009), του Ibrahim Frege, ο οποίος είπε ότι πέρασε καλύτερα ως φιλοξενούμενος του Cyprus Film Days απ’ ό,τι ωςφιλοξενούμενος των οσκαρικών εκδηλώσεων!

Ελπίζω πως κάποια στιγμή το φεστιβάλ θα φιλοξενεί περισσότερες παγκόσμιες πρεμιέρες, ούτως ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον επαγγελματιών του χώρου από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με άλλα λόγια το φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος να γίνει σημείο ανακάλυψης ταινιών, οι οποίες θα ξεκινούν το φεστιβαλικό τους ταξίδι από την Κύπρο. Επίσης, ελπίζω πως κάποια στιγμή το φεστιβάλ θα φιλοξενεί ξεχωριστό τμήμα κυπριακών ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας.

Για του χρόνου επιθυμούμε περισσότεροι φίλοι του σινεμά, ειδικά νέοι, να μάθουν για το φεστιβάλ, να το γνωρίσουν και να γίνουν όχι μόνο θαυμαστές της δημιουργικής ταινίας, αλλά και θαυμαστές της μαγευτικής εμπειρίας που προσφέρει η κινηματογραφική αίθουσα.

Σύντομο βιογραφικό

Ο Δρ. Κώστας Κωνσταντινίδης είναι Επίκουρος Καθηγητής Κινηματογραφικών Σπουδών στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Κατέχει Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο από το University of  Reading, UK (MA Film and Theatre Studies, 2003, Ph. D Film Studies, 2007) και πτυχιακό τίτλο στις Αγγλικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (2002). Δίδαξε Κινηματογραφικές Σπουδές στο Τμήμα Κινηματογράφου, Θεάτρου και Τηλεόρασης του University of Reading και είναι συγγραφέας του βιβλίου «From Film Adaptation to Post-celluloid Adaptation: Rethinking the Transition of Popular Narratives and Characters across Old and New Media» (New York/London: Continuum, 2010). Αυτή την περίοδο συνεπιμελείται (με τον Γιάννη Παπαδάκη) τη συγγραφή συλλογικού τόμου με τίτλο «Cypriot Cinemas: Memory, Conflict and Identity in the Margins of Europe» (New York/London: Bloomsbury Academic, υπό έκδοση).


Πηγή: Cyprus Film Days

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ