Κόκκινος σήμερα ο ουρανός

Article featured image
Article featured image

«Κόκκινος» θα βαφτεί ο ουρανός σήμερα (Μεγάλη Τρίτη), λόγω ενός εντυπωσιακού αστρονομικού φαινόμενου.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μία ολική Σεληνιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας, ενώ θα έχει προηγηθεί το πλησίασμα του Άρη στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας εδώ και χρόνια, φαινόμενο που θα είναι ορατό και από την Κύπρο.

Σήμερα το πρωί θα υπάρχει πανσέληνος που λέγεται και «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία.

Η ημερομηνία της συγκεκριμένης πανσέληνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, που γι’ αυτό είναι κινητή γιορτή.

Φέτος, τόσο η Γρηγοριανή Πασχαλινή πανσέληνος, όσο και η Ιουλιανή Πασχαλινή πανσέληνος, πέφτουν μέσα στην ίδια εβδομάδα, οπότε υπάρχει κοινός εορτασμός του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών Χριστιανών στις 20 Απριλίου.

Η ολική εξαφάνιση του δίσκου του φεγγαριού θα είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό.

Από την άλλη, λίγες ώρες νωρίτερα από την έκλειψη (χθες, Μεγάλη Δευτέρα), σημειώθηκε η κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη μετά το 2008, φαινόμενο το οποίο είναι ορατό και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Φάκα, πρόεδρο της αστρονομικής εταιρείας Κύπρου, «Ο Άρης βρίσκεται στη ανατολή και είναι το πιο λαμπερό αστέρι. Τη Δευτέρα θα βρίσκεται σε απόσταση 92 εκατομ. χιλιομέτρων από την γη ή αλλιώς 0,62 αστρολογικών μονάδων. Το φαινόμενο αυτό θα είναι ορατό και τη Μεγάλη Τρίτη».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ