Λευκωσία και όχι Λεμεσό θέλει το Τεχνολογικό η Urban Cyprus

Article featured image
Article featured image

Τεχνολογικό Πάρκο στη Λευκωσία και όχι στη Λεμεσό ζητά με ανακοίνωση της η Κίνηση Πολιτών «Urban Cyprus Society». Υπενθυμίζεται ότι ειλημμένη απόφαση του κράτους είναι όπως το Τεχνολογικό – Επιστημονικό Πάρκο δημιουργηθεί σε μια έκταση 324 χιλ. τετραγωνικών μέτρων στο Πεντάκωμο της Λεμεσού. 

«Το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο θα πρέπει να δημιουργηθεί κοντά στα περισσότερα ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια του νησιού, να είναι κοντά στις περισσότερες επιχειρήσεις, κοντά σε πόλη για να υπάρχει πρόσβαση σε βοηθητικές υποδομές όπως ξενοδοχεία και συνεδριακούς χώρους, επίσης και για  να βοηθήσει τις τοπικές μικρό-επιχειρήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

 H Urban Cyprus θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να παραχωρήσει τον σημερινό χώρο της Κρατικής Έκθεσης για να γίνει το Τεχνολογικό Πάρκο εκεί. «Από τη στιγμή που το κράτος χρωστάει μισό δις. σε απαλλοτριώσεις θα ήταν παράλογο να δώσει ταυτόχρονα άλλα  50 εκατομμύρια για απαλλοτριώσεις στο Πεντάκωμο, αφού με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να κάνει τις υποδομές που χρειάζονται. Επίσης θα ήταν και πιο εύκολο να βρεθούν επενδυτές αφού θα υπάρχουν περισσότερα κίνητρα από το να γίνει η επένδυση σε ευνοϊκότερο χώρο και τοποθεσία.

Ζωηρό ενδιαφέρον

Σημειώνεται ότι μετά από 10 χρόνια δυστοκίας, το υπουργείο Εμπορίου κατάφερε τελικά την προώθηση δημιουργίας του Πάρκου μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Τέσσερις οίκοι, από Κύπρο και εξωτερικό, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσουν και να αναλάβουν την κατασκευή, λειτουργία και διαχείριση του τεχνολογικού πάρκου. Εκδήλωση ζωηρού ενδιαφέροντος έχει επιδειχθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού και από 26 εταιρίες, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό για να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν στο πάρκο. Η πρόσκληση του διαγωνισμού αφορά εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πληροφορικής, του ίντερνετ, των τηλεπικοινωνιών και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών, της ενέργειας, της νανοτεχνολογίας, της υγείας, των βιοφαρμάκων, της γεωργίας και των περιβαλλοντικών τεχνολογιών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ