Προς διαχωρισμό οδεύει η Τράπεζα Κύπρου

Article featured image
Article featured image

Καταρχήν απόφαση για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου, με δημιουργία Τράπεζας Αναπτύξεως, όπως την βάπτισε ο πρόεδρος του ΔΣ Κρίστης Χασάπης θα εξετάσει το διοικητικό συμβούλιο. Σχετικές συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν Πέμπτη και Παρασκευή.

Όπως δήλωσε ο κ. Χασάπης, μετά από συνάντηση του ΔΣ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο ενδεχόμενος διαχωρισμός θα αφορά τη δημιουργία χωριστής τράπεζας αναπτύξεως.

Ο κ. Χασάπης διέψευσε τις φήμες που φέρουν μέλη του ΔΣ της ΤΚ να διαφωνούν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούριγκαν.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε στη συνάντηση θέμα διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χασάπης απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρία που θα έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.

Σημείωσε ότι «ο όρος ‘κακή τράπεζα’ είναι κακός όρος. Μιλάμε πιθανόν για Τράπεζα Αναπτύξεως και όχι για κακή τράπεζα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας αναφορικά με το θέμα της Τράπεζας Αναπτύξεως και σημείωσε ότι το θέμα είναι το πώς θα υπάρξει ο πιο σωστός τρόπος για να γίνει αυτό πραγματικότητα. 

Ερωτηθείς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Χασάπης είπε ότι «υπάρχει ομάδα αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων η οποία αποτελείται από περίπου 500 άτομα αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση με σωστό προγραμματισμό».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο υπάρχουν πολιτικές πιέσεις, ο κ. Χασάπης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις. Για κάποιο περίεργο λόγο τα Μέσα Ενημέρωσης αναφέρονται συνεχώς σε πολιτικές πιέσεις. Δεν υπάρχει καμιά πολιτική πίεση ούτε και κόντρα με τον CEO της τράπεζας κ. Τζον Χούριγκαν».

Ερωτηθείς για το θέμα των εννιαμηνιαίων γραμματίων, ο κ. Χασάπης είπε ότι θα υπάρξουν συνεδρίες του ΔΣ της τράπεζας για να ληφθούν αποφάσεις για την αποδέσμευση των γραμματίων.

Από πλευράς του ο κ. Χούριγκαν ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξαν πολιτικές πιέσεις είπε ότι δεν έχει αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πολιτική πίεση και σημείωσε ότι στην τράπεζα εργάζονται με πολύ συγκεκριμένο και στοχευμένο τρόπο, έτσι ώστε οι χρεώστες των οποίων τα δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα, να τύχουν δίκαιης μεταχείρισης.


Πηγή: In Business

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ