Ήταν γκέι ο Κεμάλ Ατατούρκ;

Χαμός στην Τουρκία με δημοσιεύματα και φωτογραφίες


Στη δίνη των σκανδάλων της κυβέρνησης Ερντογάν και της πιθανότητας νοθείας στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, προστέθηκε και ένα θέμα τιμής για τους Τούρκους: η πιθανότητα «ο πατέρας των Τούρκων» Κεμάλ να ήταν ομοφυλόφιλος.

Τουλάχιστον αυτό επικαλείται τουρκικό μέσο και για να το στηρίξει δημοσιεύει μια φωτογραφία του Κεμάλ στην παραλία, εξηγώντας ότι η στάση του σώματός του αφήνει υπόνοιες περί ομοφυλοφιλίας.

Το θλιβερό της υπόθεσης δεν είναι μόνο ότι η στάση του σώματος μπορεί να είναι ένδειξη ομοφυλοφιλίας αλλά και το γεγονός ότι τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν -με αυτή την αφορμή- ότι δεν παντρεύτηκε ποτέ (λες και ο γάμος είναι απόδειξη ετεροφυλίας) ενώ ο Κεμάλ παντρεύτηκε το 1923 την Latife Hanim και χώρισαν περίπου δύο χρόνια μετά. Ο Κεμάλ δεν έκανε παιδιά με την Latife –ούτε με κάποια άλλη γυναίκα εξ όσων γνωρίζουμε- αλλά είχε υιοθετήσει οκτώ παιδιά.

Τώρα οι τουρκικές αρχές ασχολούνται με το αν έπρεπε να δημοσιευθεί η φωτογραφία και σε πρώτη φάση αποφάσισαν ότι δεν συντρέχει λόγος να μην δημοσιευθεί.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ