Στις αγορές βγαίνει αύριο η Ελλάδα

Article featured image
Article featured image

Με την έκδοση 5ετούς ομολόγου για την άντληση 2,5 δις ευρώ η Ελλάδα από αύριο βγαίνει στις διεθνείς αγορές.

Τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και έγκυρα ξένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «την πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας» στις διεθνείς αγορές. «Είναι οριστικό και είναι και επίσημο», σημειώνει η Financial Times. «Η Ελλάδα επιστρέφει στην αγορά των ομολόγων μόλις δύο χρόνια μετά τη μεγαλύτερη – ίσως και πιο σκληρή – αναδιάρθρωση χρέους κυρίαρχου κράτους στην ιστορία».

Η τελευταία φορά που βγήκε η Ελλάδα στις αγορές με 5ετή ομόλογα ήταν στις 2 Μαρτίου του 2010. Τότε κατέβαλε επιτόκιο 6,10%.

Το ομόλογο θα υπάγεται στον αγγλικό νόμο, που σημαίνει, σύμφωνα με εκτίμηση ειδικών, ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους επενδυτές εκείνους που ίσως να φοβούνται ότι μπορεί η Ελλάδα να χρειαστεί, σε κάποια στάδια, και νέα αναδιάρθρωση χρέους.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την αγορά, έχουν διευκολύνει την κυβέρνηση στο να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Πάντως, προτού καν υπάρξει όμως η επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν ήδη τις επιφυλάξεις, ακόμα και την αντίθεσή τους στο βεβιασμένο, όπως επισημαίνουν, τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βγει στις αγορές, για πρώτη φορά από το 2010 που ξέσπασε η κρίση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ