Ο πρώτος ανοιχτά γκέι αθλητής φούντμπολ

Article featured image
Article featured image

Σπασμένες μύτες, σπασμένα δόντια, ξεχειλισμένη τεστοστερόνη και γεροδεμένοι και macho άντρες που συναγωνίζονται βίαια μεταξύ τους αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του αμερικάνικου φούτμπολ.

Δύσκολα, λοιπόν, κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας ανοιχτά γκέι αθλητής θα μπορούσε να επιβιώσει εύκολα σε έναν τέτοιο χώρο.

Κι όμως. Ενώ στην Κύπρο προετοιμαζόμαστε –ακόμα- για το πρώτο Gay Pride, στις ΗΠΑ γίνεται είδηση ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος αθλητής στο φούτμπολ.

Το στερεότυπο κατέρριψε ο Μάικλ Σαμ, ένας νεαρός «χτιστός» αμυντικός που επιλέχθηκε στο Νο 249, στον έβδομο γύρο του ντραφτ του NFL από τους Σαιντ Λούις Ραμς.

Ο Σαμ, είχε βρει το κουράγιο να βγει από τη ντουλάπα και να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του στην αρχή της χρονιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Sports Illustrated. 

Ωστόσο, όσο προχωρημένη κι αν είναι η κοινωνία στις ΗΠΑ, ο κόσμος του φούντμπολ παραμένει πολύ συντηρητικός και όταν πρόσφατα έπρεπε οι διάφορες ομάδες να προβούν στις επιλογές τους, υπήρχαν φόβοι ότι ο Μαικλ θα έμενε έξω λόγω της ομοφυλοφιλίας του. Μέχρι που ήρθε η ώρα να ανακοινωθεί η 249η επιλογή από τους Σαιντ Λούις Ραμς. Στον έβδομο και τελευταίο γύρο του ντραφτ οι Ραμς επέλεξαν τελικά τον Μάικλ, ο οποίος παρακολουθούσε την τελετή από το σαλόνι του σπιτιού του.

Η κάμερα του ESPN βρισκόταν εκεί και μετέδωσε την αγωνία του νεαρού αθλητή, τη χαρά και το ξέσπασμα του μετά την ανακοίνωση του ονόματος του. Δίπλα του βρισκόταν ο σύντροφος του, ο Βίτο, τον οποίο και ο Μάικλ φίλησε συγκινημένος στο στόμα μπροστά στην κάμερα, ένα φιλί που κάνει κυριολεκτικά το γύρο του κόσμου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον αθλητή για την επιτυχία του και χαρακτήρισε την επιλογή του ως ένα σημαντικό βήμα μπροστά.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ