Ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Article featured image
Article featured image

Ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης για την Κύπρο θέλουν οι καλλιτέχνες εικαστικοί μας και το ζητούν με ψήφισμά τους που δημοσιοποιούν ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαίου).

 Από τα 3.300 έργα τέχνης της κρατικής συλλογής, μόνο 127 εκτίθενται στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, υπογραμμίζει το ψήφισμα που υπογράφει το «Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου». Τα υπόλοιπα, αναφέρεται χαρακτηριστικά, είτε φυλάγονται σε αποθηκευτικό χώρο ή κοσμούν γραφεία κυβερνητικών αξιωματούχων.

Στο ψήφισμα, που θα επιδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για τη δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εκκρεμεί από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πενήντα τέσσερα χρόνια μετά  η Κύπρος δεν αξιώθηκε ακόμη να αποκτήσει ένα σύγχρονο και σωστά εξοπλισμένο και στελεχωμένο Μουσείο, όπου να συντηρείται, να προβάλλεται και να μελετάται η σύγχρονη δημιουργία του τόπου μας.

Το Σωματείο υποστηρίζει ότι «η απουσία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αποτελεί ένα τεράστιο κενό για την ανάπτυξη του πολιτισμού στον τόπο, κενό που απομονώνει, περιθωριοποιεί και απαξιώνει τον δημιουργό και την καλλιτεχνική δημιουργία, αναιρεί τον καλλιτεχνικό διάλογο με τον πολίτη, τον αποστασιοποιεί από τον δημιουργικό παλμό της εποχής του και του στερεί το δικαίωμα ελεύθερης ενημέρωσης και πρόσβασης στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ