Το Project Room επανέρχεται με τη Susan Kleinberg

Article featured image
Article featured image

Το Project Room, το οποίο ξεκίνησε το 2009, από το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC], μέσω των εναλλακτικών προτάσεών του (συζητήσεις, θεωρητικές παρουσιάσεις, εκθέσεις, περφόρμανς, και άλλα) προκαλεί στην ουσία, τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την τέχνη σήμερα. Στην 5η έκδοσή του το Project Room παρουσιάζει τη βίντεο-εγκατάσταση της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Susan Kleinberg, με τίτλο «Kairos». Πρόκειται για ένα έργο οι εικόνες του οποίου κινηματογραφήθηκαν με τη βοήθεια του ψηφιακού μικροσκοπίου Hirox του Μουσείου του Λούβρου χρησιμοποιώντας στοιχεία που συνδέονται με μια αινιγματική φιγούρα της Μεσοποταμίας (που απεικονίζει την Ishtar, μια από τις σημαντικότερες θεότητες της περιοχής), ένα αγαλματίδιο από τις συλλογές του Μουσείου. Το έργο είναι μια χιονοστιβάδα του δυνατού –μικρόκοσμος και μακρόκοσμος στο χώρο– από το κέντρο των όσων δεν γνωρίζουμε προς τις επιπτώσεις της φαντασίας. Καθώς αποκαλύπτονται αργά, πέρα από το απερίγραπτο, εκτείνονται σε ένα σχεδόν κυματιστό, ασταθές ατομικό επίπεδο, σε βαθύ χρώμα.

Ο ήχος του έργου είναι από την τεράστια Διαστημική Αντένα της NASA, που είναι στραμμένη προς το απώτερο σύμπαν· οι ήχοι των κυμάτων φωτός, του φωτός των αστέρων...

Οι αποκαλυπτικές εικόνες είναι μια ανασκαφή μέσα από σύνορα, ένα ουσιαστικό σχόλιο στoν εντοπισμό της προοπτικής. Το μικροσκόπιο έχει λειτουργήσει για την καλλιτέχνιδα ως ένας αόρατος βοηθός.

Η βίντεο εγκατάσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στην Alliance Francaise κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Μπιενάλε Βενετίας 2013. Πρόκειται, όπως λέει η ίδια, «για ένα τοπίο δυνατοτήτων που βρίσκεται σε μακρά μετανάστευση».

Παρασκευή, 23 Μαΐου, Παλιά Ηλεκτρική, Λευκωσία, 20.00. Το έργο θα παρουσιάζεται μέχρι τις 30 Μαΐου από τις 10.00 μέχρι τις 14.00. Πληρ. 22797400.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ