Τι έχει αυτό το Mohawk και πάνε όλοι;

Article featured image
Article featured image

Μπαίνοντας στο Mohawk, βλέπεις πολλούς τύπους με tattoos, σκισμένα τζιν, trendy κούρεμα, επιμελώς ατημέλητα γένια, ενώ εντύπωση θα σου κάνουν και οι ηλεκτρονικές μελωδίες. Δεν είναι μια κατάσταση που περιμένεις να συναντήσεις σε ένα «συνηθισμένο» κομμωτήριο, αυτός όμως ίσως να ‘ναι και ο λόγος που έγινε talk of the town.

 

Πρώτη φορά άκουσα για το Mohawk από τη γυναίκα μου. Είχε κάνει εκεί το νυφικό χτένισμά της. Δεν ήταν απ’ αυτά τα περίεργα χτενίσματα (σινιόν τα λένε;), με την πολλή λακ, που μοιάζουν με φωλιές του κούκου. Ήταν μια ωραία πλεξούδα, σε μια λογική τιμή. Θυμάμαι έντονα, μου έκανε τρομερή εντύπωση η (χαμηλή) τιμή, γιατί κατά καιρούς άκουγα διάφορες «ταρίφες» που παίζουν σε σχέση με τα χτενίσματα νύφης και μου την έδινε απίστευτα αυτή η κατάσταση με την φουλ εκμετάλλευση που δεν φαίνεται να τελειώνει ποτέ στην Κύπρο.

Στη συνέχεια και κάποιοι απ’ την παρέα είπαν ότι πάνε στο Mohawk. «Και τι ωραία που είναι εκεί, τι cool που είναι τα παιδιά, τι ωραία η μουσική που παίζουν και πόσο happy είμαστε με το κούρεμα…». Υπερβολές, σκεφτόμουνα. Πόσο cool μπορεί να είναι ένα κομμωτήριο;

Μπαίνοντας στο Mohawk για πρώτη φορά, ενδεχομένως να κομπλάρεις για λίγο, αφού δεν συναντάς ένα συνηθισμένο σαλόνι κομμωτηρίου. Δεν συναντάς για παράδειγμα υπαλλήλους με στολή. Στολή είναι από μόνοι τους. Ο Γιάννης Ηροδότου (ιδιοκτήτης) και οι υπόλοιποι της παρέας, έχουν υιοθετήσει -όχι επιτηδευμένα- ένα στυλάκι που τους διαφοροποιεί από τους πελάτες. Δεν είναι ότι έχουν το ίδιο μαλλί ή ντύνονται το ίδιο, τους ξεχωρίζεις όμως αμέσως.

«Έχω πελάτες μέχρι 83 χρόνων. Μπαίνοντας κάποιοι και βλέποντάς μας με τα tattoos, τα σκισμένα παντελόνια και τη μουσική, στην αρχή κοιτάνε περίεργα για λίγο. Στην πορεία όμως που θα δουν το αποτέλεσμα της δουλειάς μας και ενδεχομένως θα είναι ευχαριστημένοι, αυτό περνά σε δεύτερη μοίρα, οπότε δεν τους ενοχλεί».

Αν χρειαστεί να περιμένεις για λίγο θα σε κεράσουν ένα καφέ. Και να μην περιμένεις όμως, καφέ θα πιεις στα σίγουρα! Καταρχήν θα σου κάνει εντύπωση το ντεκόρ, τα designer αντικείμενα, κάποιες ωραίες φωτογραφίες στον τοίχο, αλλά κυρίως η μουσική.

«Παίζουμε ηλεκτρονική μουσική, house, techno ενώ αγαπημένο δικό μου είδος είναι το uplifting trance. Δημιουργεί όμως λίγο πανικό μες στο κομμωτήριο λόγω του ότι τα bpm της είναι πολύ ψηλά και έτσι το αποφεύγω αφού δυσκολεύομαι λίγο να δουλέψω». Πέραν από ταλέντο, το οποίο μπορείς εύκολα να διακρίνεις μέσω της δουλειάς του, μέσω ενός χτενίσματος ή ενός κουρέματος, ο Γιάννης έχει και μπόλικο χιούμορ.

«Αν έτυχε να μου κάνουν πρόβλημα για τη μουσική; Ναι, κάποιες φορές. Να σου πως όμως… Έπειτα από 1-2 επισκέψεις, θα καταλάβει κάποιος αν αυτός είναι ο χώρος του ή όχι. Και κυρίως, παρατηρώ ότι όσοι δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ, δε μένουν για πολύ».



Ο ιδιοκτήτητης Γιάννης Ηροδότου

Mohawk: ορολογία του κουρέματος της μοϊκάνας

Ενδιαφέρον έχει και η ιστορία του Γιάννη. Ένα εγχώριο success story, από ένα 26χρονο νέο, απ’ αυτά που δεν ακούς συχνά.

«12 χρόνων, στη δεύτερη τάξη του Γυμνασίου, τσακώθηκα με τον διευθυντή επειδή δεν του άρεσαν τα μαλλιά μου, έφυγα από το σχολείο και ξεκίνησα σε σχολή. Δούλεψα σε κομμωτήρια, ενώ έκανα και στο σπίτι μου ένα μικρό χώρο με μια καρέκλα και έναν καθρέφτη. Στην αρχή δούλευα με φίλους, ο ένας έφερνε τον άλλο και σιγά-σιγά ο χώρος μεγάλωνε.

Το 2004, στα 16, ξεκίνησα τους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς Κομμωτικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Διαγωνίστηκα στην Αθήνα, στην Κύπρο όπου ήρθα δεύτερος, αλλά και στους Παγκριτιακούς όπου και πάλι πήρα τη δεύτερη θέση. Στα 18 μου, πήρα την απόφαση να φύγω από την Κοκκινοτριμιθιά και να έρθω Λευκωσία. Πριν έξι χρόνια ανοίξαμε εδώ.

Πάντα, όλα μου το κουρέματα, κυρίως όταν πρωτοξεκίνησα και ήμουνα λίγο πιο ‘εκκεντρικός’, πριν μπω στα σαλόνια ας πούμε, είχαν να κάνουνε με τη μοϊκάνα. Μου άρεσε πάρα πολύ. Απ’ εκεί προέκυψε το όνομα. Ήθελα η ονομασία του κομμωτηρίου να έχει σχέση με την μοϊκάνα και μόλις ήρθε στο αυτί μου η λέξη Mohawk (την οποία δεν γνώριζα), είπα αυτό είναι.

Σε ότι αφορά στα χτενίσματα, είμαστε πολύ κλασσικοί αλλά και πολύ εκκεντρικοί, ανάλογα από τον κάθε άνθρωπο.

Εννοείται πως χτενίζω και νύφες, αγαπώ τα βραδινά χτενίσματα. ‘Δεν σας λένε ότι χαλάτε την πιάτσα με τις χαμηλές σας τιμές;’. Γιατί να βάλω ταυτότητα όταν πρόκειται για νύφη; Δεν έχω standard τιμή για τη νύφη, εξαρτάται από το τι θα κάνω. Αν, τώρα, θα κάνω ένα wavy που το κάνω κάθε μέρα στο σαλόνι με €25 και θα το κάνω σε μια νύφη με τον ίδιο τρόπο, γιατί πρέπει να την χρεώσω €300;». Τώρα αν θα γίνουν πρόβες που θα πρέπει να δικαιολογήσω τις ώρες μου ή ένα avant garde χτένισμα, ή ακόμα αν θα πρέπει κιόλας να φύγω από τον χώρο μου,τότε, ναι, θα χρεώσω περισσότερα».

Mohawk Hair Studio (22355889) Λεωφόρος Λυκαβητού 81 Α&Β, Λευκωσία.

Εννοείται, είναι και στο Facebook.

Υπάρχει και στο Youtube ένα βιντεάκι, κάπως παλιό αλλά αρκετά ενδεικτικό.

Φωτογραφίες: Μιχάλης Κυπριανού


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ