Σήμερα νιώθουμε Ευρωπαίοι

Article featured image
Article featured image

Τέλος γράφεται από σήμερα στα συχνά ενοχλητικά, πλην όμως απαραίτητα -γιορτή της δημοκρατίας λένε είναι αυτή-  προεκλογικά διαφημιστικά μπάνερ και σποτάκια (αν και διαφημίσεις όπως αυτές της Αντιγόνης Παπαδοπούλου, για παράδειγμα, σίγουρα θα μας στοιχειώνουν για πολύ καιρό ακόμη).

 

Η ώρα της αλήθειας, λοιπόν, για το πόση Ευρώπη όντως θέλουν οι πολίτες και σε ποιο βαθμό πιστεύουν πως η ΕΕ μπορεί να επιδράσει στην καθημερινότητα μας, έφτασε. Με μεγαλύτερο στοίχημα το ποσοστό συμμετοχής, περίπου 400 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ καλούνται να εκλέξουν σήμερα τους 751 νέους ευρωβουλευτές, για την πενταετία 2014 - 2019.

 

Αυτές είναι κατά σειρά, οι όγδοες ευρωεκλογές και θεωρούνται πολύ σημαντικές, αφού είναι οι πρώτες που διεξάγονται μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Οι πρώτες εκλογές διεξήχθησαν το 1979 και από τότε, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για πενταετή θητεία. 

Oι χώρες που έχουν ήδη ψηφίσει είναι η Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία,  η Τσεχική Δημοκρατία και χθες η Σλοβακία, η Λετονία και η Μάλτα. 

Στην Κύπρο, οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα είναι ανοιχτές από τις 07.00 το πρωί.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ