Ο πανζουρλισμός στο μετρό του Πεκίνο

Article featured image
Article featured image

Υπολογίζεται πως η πρωτεύουσα της Κίνας φιλοξενεί παραπάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκους. Το μετρό της πόλης είναι από τα πιο σύγχρονα του κόσμου, ενώ για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τον τεράστιο πληθυσμό του Πεκίνου, οι συρμοί περνούν από τις 200 στάσεις της πόλης το πολύ ανά δύο λεπτά. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν χρειάζεται να γίνει έλεγχος σε όλους τους επιβάτες, πριν αυτοί επιβιβαστούν;

Για λόγους ασφαλείας, μετά την τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου στην περιοχή Ξινγιάνγκ, που στοίχισε τη ζωή σε 31 ανθρώπους, επιβλήθηκαν πολύ αυστηρότεροι έλεγχοι ασφαλείας για τους επιβάτες σε έξι κεντρικές στάσεις της πόλης. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να μην δημιουργήσει προβλήματα... συσσώρευσης πολιτών. Το αποτέλεσμα του νέου μέτρου της κυβέρνησης είναι εντυπωσιακό. Οι ουρές που δημιουργούνται έξω από τους έξι αυτούς σταθμούς είναι... ατελείωτες.

Για να φτάσει κάποιος στο σημείο που πραγματοποιείται ο έλεγχος πρέπει να περάσει σχεδόν μισή ώρα. Ωστόσο ο έλεγχος που γίνεται, κυρίως για πρακτικούς λόγους δεν είναι όσο αυστηρός θα έπρεπε, αν τουλάχιστον θέλουν οι υπεύθυνοι να αποτρέψουν μια καινούργια τρομοκρατική επίθεση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι αποσκευές των επιβατών δεν ελέγχονται καθόλου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ