Αφγανιστάν: 2.100 νεκροί

Article featured image
Article featured image

Βιβλική μπορεί να χαρακτηριστεί η καταστροφή από τη φονική κατολίσθηση που σημειώθηκε στο Αφγανιστάν λόγω καταρρακτωδών βροχών.

Ολόκληρα χωριά, όπου ζούσαν περίπου χίλιες οικογένειες, θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης και βράχων, όταν μια ολόκληρη πλαγιά κατέρρευσε.

Οι αρχές της επαρχίας Μπανταχσάν που επλήγη από τη φονική κατολίσθηση ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 2.100, ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι πρέπει να αναληφθεί άμεση δράση για τους περισσότερους από 4.000 εκτοπισμένους.

«Τουλάχιστον 2.100 άνθρωποι από 300 οικογένειες είναι νεκροί», δήλωσε ο Ναουίντ Φοροτάν εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας ανακοινώνοντας νεότερο απολογισμό της καταστροφής που αφάνισε το απομακρυσμένο χωριό Αμπ-ε-Μπάρικ στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι το επίκεντρο της αποστολής τους πρέπει να είναι στο εξής η μέριμνα για τους περισσότερους από 4.000 εκτοπισμένους, πληγέντες της φυσικής καταστροφής. Υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν και άλλες κατολισθήσεις, προειδοποιούν αξιωματούχοι.

Το επίκεντρο της καταστροφής βρίσκεται στην απομακρυσμένη ορεινή περιοχή Άργκο, της επαρχίας Μπαντακσάν του βορειοανατολικού Αφγανιστάν.

«Καλώ τον επιχειρηματικό κόσμο, τους διεθνείς δωρητές και την αφγανική κυβέρνηση να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες», τόνισε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας

Ενώ τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τη δύσβατη περιοχή λόγω των πλημμυρών, οι κάτοικοι καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες για να ανασύρουν παγιδευμένους από τα συντρίμμια.

Η περιοχή επλήγη από δύο κατολισθήσεις μέσα σε διάστημα μιας ώρας το πρωί της Παρασκευής. Την στιγμή της δεύτερης κατολίσθησης εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στην περιοχή, προσπαθώντας να περισώσουν τα υπάρχοντά τους από τις πλίνθινες κατοικίες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ