Γιατί η Apple λογόκρινε τη γυναίκα;

Article featured image
Article featured image

Μια γοητευτική θηλυκή χίμαιρα επιλέχθηκε για το εξώφυλλο του βιβλίου της Γαλλίδας Μενεντίκτ Μαρτέν, «La Femme» (Γυναίκα): από τη μέση και πάνω γυμνόστηθη γυναίκα, από τη μέση και κάτω κοφτερό στιλέτο.

 

Ποιος θα περίμενε ότι όταν το βιβλίο πήγε να πάρει τη θέση του στο ηλεκτρονικό iTunes της Apple, οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας θα το αφαιρούσαν διότι θεωρήθηκε ότι παραβιάζει την παραδοσιακή εντολή του Στιβ Τζομπς που υπαγορεύει: «Όχι πορνό στο iPhone». Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκδοτικού οίκου, που κατηγόρησε την Apple για ξεκάθαρη πρόθεση και πράξη λογοκρισίας απέναντι στη δημιουργική ελευθερία της έκφρασης. Στο θέμα μάλιστα αναμείχθηκε μέχρι και το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού.


Ευρισκόμενη ξαφνικά μπροστά στην οργή της παριζιάνικης τέχνης, η Apple ανακάλεσε την απόφασή της και επανέφερε τη «Γυναίκα» στα ηλεκτρονικά «ράφια» της. Έκτοτε όμως ξεκίνησε μια συνολικότερη συζήτηση -σταθερός προβληματισμός της εποχής- περί του πουριτανισμού, που εμφανίζουν οι εξελιγμένες εφαρμογές ενός μέσου που έχει κατηγορηθεί για υπερβολική ελευθερία έως ασυδοσία όπως είναι το Ίντερνετ.


Πηγή: Thetoc.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Article featured image

Εντοπίστηκαν απολιθώματα μικροσκοπικού δεινοσαύρου και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό

Article featured image

Έχασαν τον γάτο τους στην Ισπανία και επέστρεψε μετά από 5 μήνες διανύοντας 250 χιλιόμετρα

Article featured image

Μόλις πέντε λεπτά επιπλέον δραστηριότητας καθημερινά μπορούν να παρατείνουν τη ζωή