«Σκουραίνει» η Βρετανία

Article featured image
Article featured image

Όποιος έχει ακόμα στο μυαλό του το στερεότυπο του ξανθού Βρετανού με την κατάλευκη επιδερμίδα, τις φακίδες και τα ανοιχτόχρωμα μάτια, κακώς το έχει. Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στο δημοσιότητα, μέχρι το 2050, το ένα τέταρτο με ένα τρίτο των Βρετανών  θα προέρχεται από κάποια εθνική μειονότητα.

Η έκθεση με τίτλο «Ενα πορτραίτο της σύγχρονης Βρετανίας» είναι έργο του κεντροδεξιού think tank Policy Exchange. Οπως αναφέρει, τα άτομα που προέρχονται από κάποια «έγχρωμη» εθνική μειονότητα ανέρχονται σήμερα σε 8 εκατομμύρια και αποτελούν το 14% του πληθυσμού της Βρετανίας. Υπολογίζει όμως ότι μέχρι το 2050 το ποσοστό τους θα έχει ενδεχομένως διπλασιαστεί, φτάνοντας το 20% με 30% του γενικού πληθυσμού.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο λευκός πληθυσμός της χώρας έχει παραμείνει περίπου στάσιμος , ενώ ο έγχρωμος πληθυσμός με καταγωγή από χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Καραϊβικής έχει διπλασιαστεί. Αναφέρει μάλιστα ότι η αύξηση του πληθυσμού της Βρετανίας οφείλεται κατά 80% σε αυτές τις μειονότητες.

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία μάλιστα είναι ότι αντίθετα με τις προκαταλήψεις ενός μεγάλου μέρους της λευκής Βρετανίας, ιδιαίτερα της δεξιάς και ακροδεξιάς Βρετανίας, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που κατάγονται από κάποια εθνική μειονότητα αυτοχαρακτηρίζονται ως «μόνο Βρετανοί» και όχι παράλληλα (ή κυρίως) Ινδοί, Πακιστανοί, Αφρικανοί ή κάτι άλλο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ