Everything you know is wrong

Article featured image
Article featured image

«Θέλουμε όλα να υποδεικνύουν πως «everything you know is wrong», να τα αγκαλιάζει τούτη η αντίληψη, διότι τίποτα στη ζωή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, τα πάντα που γνωρίζουμε ίσως και να μην ισχύουν! Υπάρχουν διαστάσεις που μπορεί να μη γνωρίζουμε ή δεν έχουμε αφήσει το μυαλό μας να φτάσει ως εκεί ή μη σου πω, φοβόμαστε να το αφήσουμε να φτάσει! Αυτό θέλω να πετύχουμε με το TED, ο κόσμος να φύγει από εκεί και να σκεφτεί, να νιώσει την ανάγκη να ψάξει αυτά που άκουσε περισσότερο, να θέλει να ξαναέρθει την επόμενη χρονιά αλλά και οι ίδιοι οι ομιλητές να φύγουν και να σκέφτονται τι έκαναν σε αυτό το νησί που ναι, γίνονται πράγματα!»

Χείμαρρος η Λυδία, πάθος, ένταση και ενθουσιασμός καθώς μου μιλά για το πρώτο TEDxLimassol με τη συνοδεία μιας παγωμένης μπύρας σε ένα κούλ και σοφιστικέ, συνοικιακό μαγαζάκι με ψαγμένες μουσικές που είναι και το στέκι της κάθε απόγευμα αργά με το που τελειώνει τη δουλειά.

Ο κόσμος της νεοεμφανιζόμενης στην Κύπρο αλλά δυναμικά αναπτυσσόμενης Startup επιχειρηματικότητας γνωρίζει την Curator του TEDxLimassol, Λυδία Ζαννέττου, καλά, αφού ουσιαστικά πρόκειται για το άτομο που εισήγαγε πολλούς από αυτούς τους θεσμούς στην Κύπρο. Startup live Cyprus, Startup weekend Cyprus, Lean Startup machine Cyprus Google Launchpad, Pioneers Festival όλα αυτά και άλλα είναι, όπως μου λέει, δικές της πρωτοβουλίες.

Ας αρχίσουμε από τα πολύ βασικά. Για κόσμο που ποτέ ξανά δεν έχει ακούσει τι είναι το TEDx. Τι είναι το TEDx;

Είναι ένα πολιτιστικό παύλα επιχειρηματικό συνέδριο, ή μάλλον εκδήλωση καλύτερα, μιας και περιλαμβάνει πολλές ενότητες, η οποία διεξάγεται παγκοσμίως σε περισσότερες από 10.000 πόλεις και ως βασικό στόχο έχει να εκλαϊκεύσει την επιστήμη, την τεχνολογία, τη ψυχαγωγία, την επιχειρηματικότητα και ούτω καθεξής.

Το TEDx καλύπτει τομείς όπως το food industry, τη μουσική, την τέχνη, την επιστήμη, διάφορα γκλόμπαλ θέματα, τον ακτιβισμό, την καινοτομία και όλα αυτά με ομιλητές που μεταφέρουν στο ακροατήριο κάτι καινούριο που δεν ξανακούσαμε, ίσως κάτι που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε και κάτω από μία συγκεκριμένη ομπρέλα, ένα theme που αποδίδει τον σκοπό των ομιλιών.

Να πούμε επίσης ότι τα TEDx είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, γίνονται ανά πόλη, ποτέ ανά χώρα, γίνονται επίσης πανεπιστημιακά ενώ αρκετές είναι και οι υποκατηγορίες, για τις οποίες όμως πάντα για να τις διοργανώσεις πρέπει να πάρεις άδεια από το κέντρο, όπως είναι για παράδειγμα τα ΤEDxViewing, TEDxAcademy, TEDxWomen κλπ.

Στην Κύπρο γίνονται 3 ted και ένα από αυτά είναι το Limassol που φέτος θα γίνει για πρώτη φορά.

Και ποια η ιδιαίτερη ταυτότητα του TEDxLimassol;

Πραγματοποιείται στη Λεμεσό για πρώτη φορά και ως σκοπό έχει να προβάλει τη σύγχρονη και πολυδιάστατη εικόνα που δημιουργείται στην πόλη. Σκοπός μας είναι το συνέδριο να γίνει σήμα κατατεθέν της Λεμεσού, να γίνει το διαμαντάκι της πόλης, να προσελκύσει το κοινό γενικότερα όλης της Κύπρου, κόσμο που να θέλει να ακούσει καινούριες ιδέες, που του αρέσει να μαθαίνει νέα πράγματα, που ψάχνεται, που δεν αρκείται σε μια εξήγηση, που δίνει περισσότερα από ένα νοήματα σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας και που στο σύνολο μπορεί να αντικατοπτρίσει την εξωστρέφεια που έχουμε ως λαός και τελευταία δεν την προβάλουμε καθόλου!

Δεν θέλουμε το TEDxLimassol να είναι μια εκδήλωση που ο κόσμος θα έρθει, θα φύγει και θα τελειώσει εκεί αλλά να είναι ένα συνεχές πρότζεκτ που να συνδυάζει την ιδιαίτερη κουλτούρα της πόλης με την ταυτότητα του ted διεθνώς.

Επίσης, επιθυμούμε να βάλουμε την Κύπρο, εξαιτίας της θέσης της, στην παγκόσμια επιχειρηματική και πολιτιστική κουλτούρα γύρω από τα TEDx, να ξέρουν δηλαδή στο εξωτερικό ότι στην Κύπρο υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται γι’ αυτά τα πράγματα, υπάρχει κοινό που τα υποστηρίζει, υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνονται και που δεν επαναπαύονται με ανακυκλώσεις ειδήσεων ή ιδεών.

Τι έχει κλειδώσει ως τώρα στο πρόγραμμα;

Το TEDx της Λεμεσού θα είναι ολοήμερο και θα γίνει στο Ριάλτο με την υποστήριξη του Δήμου Λεμεσού και ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Δήμαρχό μας που μας άφησε ελεύθερους να κάνουμε ότι θέλουμε για να ενεργοποιήσουμε την πόλη. Μέσα στο Ριάλτο θα πραγματοποιούνται οι ομιλίες και έξω στην Πλατεία Ηρώων διάφορες διαδραστικές εκδηλώσεις.

Πρόκειται να φιλοξενήσουμε περισσότερους από 20 ομιλητές και το πρόγραμμα θα είναι χωρισμένο σε  πέντε υποενότητες που στο σύνολο τους θα υπάγονται κάτω από το theme «everything you know is wrong».

Κάθε ενότητα θα ξεκινά με μουσική, μουσική που είναι καινούρια στα αυτιά μας, ή έρχεται από καινούρια ταλέντα, που είναι πειραματική, εναλλακτική και την ίδια ώρα σύγχρονη.

Οι ομιλητές ποιοι θα είναι;

Οι ομιλητές, από τους μουσικούς μέχρι τους ανθρώπους που θα παρουσιάσουν τα διαδραστικά θα είναι εγχώρια ταλέντα και άνθρωποι από το εξωτερικό. Τα ονόματα δεν έχουν κλειδώσει όλα ακόμα, αυτό είναι μια διαδικασία ανοιχτή, τους καλείς, σου απαντούν και τους ανακοινώνεις. Κάθε φορά που θα κλείνουμε κάποιον θα τον ανακοινώνουμε.

Τους τομείς που θα καλυφθούν όμως μπορούμε να τους αναφέρουμε.

Ναι, φυσικά. Οι τομείς που θα καλυφθούν θα είναι ο καλλιτεχνικός, ο οικονομικός, global issues, ακτιβισμός, τεχνολογία, επιστήμη, υγεία, περιβάλλον, επιχειρηματικότητα,  food industry, γαστρονομία, μόδα και future trends, θα έχουμε για παράδειγμα άτομο να μας μιλήσει για artificial intelligence.

Και η ομάδα που δουλεύει για όλο αυτό;

Η ομάδα μας αποτελείται από περισσότερα από 20 άτομα, είμαστε μια μεγάλη ομάδα, θα έχουμε εθελοντές, η όλη διαδικασία έχει πολλή διαφάνεια, όλοι ξέρουν τι λεφτά μαζέψαμε και που τα καταθέσαμε και ο καθένας αναλαμβάνει το κομμάτι που του αναλογεί.

Έχουμε ομάδα που θα ασχοληθεί με το περιεχόμενο που σίγουρα είναι πολύ σημαντικό, μια άλλη ομάδα θα καλύψει το web it, άλλη ομάδα την παραγωγή, άλλη ομάδα τα social media, άλλη τη διοργάνωση, άλλη τη φιλοξενία, από τους χορηγούς μέχρι τους ομιλητές και το κοινό, άλλη ομάδα θα καλύπτει τη μουσική και άλλη την τέχνη, οπότε βλέπεις αυτόματα πως ο στόχος είναι να γίνει μια εκδήλωση σήμα κατατεθέν για τα TED παγκοσμίως. Να πούμε ότι έχουμε και την υποστήριξη από το TEDxAthens, το οποίο θεωρείται το τρίτο μεγαλύτερο διεθνώς.

H Λυδία; Ποια είναι η Λυδία και πώς κατέληξε να ασχολείται με όλα αυτά;

Η Λυδία σπούδασε στην Αθήνα επικοινωνία και στη συνέχεια, αφού ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο, μπλέχτηκε με το συγκεκριμένο κοινό και ασχολήθηκε με το TEDxAthens. Προγραμματίστρια ή web developer δεν είμαι, είμαι όμως techie και μου αρέσει, για πολλά χρόνια έγραφα για tech θέματα.

Όταν, λοιπόν, επέστρεψα πριν από τρία χρόνια Κύπρο ασχολήθηκα με αυτά γιατί πρώτο, ήθελα να στηρίξω το δίκτυο, δεύτερο, επειδή είχα το δίκτυο και κάποιος έπρεπε να ανοίξει τον δρόμο, τρίτο, επειδή έπρεπε το εξωτερικό επιτέλους να μας δώσει σημασία σε αυτόν τον τομέα και τέταρτο επειδή το κοινό της Startup επιχειρηματικότητας πλέον υπάρχει και δεν μπορούμε να το αγνοούμε, και αυτός είναι κόσμος που χρειάζεται επαφές, γνώσεις, κίνητρα και εκπαίδευση.

Προφανώς και κυρίως βεβαίως επειδή το αγαπώ..

 

Το πρώτο TEDxLimassol θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο και στην Πλατεία Ηρώων. Μέγας υποστηρικτής είναι η WargamingΣτηρίζουν η MTN και η PrestigioΧορηγός επικοινωνίας:Sigmalive.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ