Τα μυστικά «κιτάπια» της μεταξοτυπίας

Article featured image
Article featured image

Η «Σχολή-Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή» διοργανώνει στο Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίστεια της Λεμεσού, ένα εργαστήρι μεταξοτυπίας με τη χαράκτρια Ελένη Παναγίδου.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί το σαββατοκύριακο 21 & 22 Ιουνίου και το σαββατοκύριακο 28 & 29 Ιουνίου, από τις 09.30-14.00. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι η τεχνική του στένσιλ και το κόστος συμμετοχής θα είναι €80 (και €20 τα υλικά). Διάβασε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες για να σου λυθούν όλες οι απορίες.

Τι είναι μεταξοτυπία;

Η Μεταξοτυπία είναι τεχνική εκτύπωσης για τη δημιουργία μιας εικόνας με τη χρήση ενός πλαισίου με τεντωμένο πάνω σε αυτό ένα πλέγμα.  Μεταξοτυπία ονομάζεται, επίσης, και η εικόνα που εκτυπώνεται με αυτή την τεχνική. Ξεκίνησε ως βιομηχανική εφαρμογή και υιοθετήθηκε από Αμερικανούς καλλιτέχνες στις αρχές του 20ού αιώνα. Το κίνημα της Ποπ Αρτ (Pop Art) τη δεκαετία του ΄60 έκανε ευρύτερα γνωστή την τεχνική. Πολλές απ’ τις πιο γνωστές δουλειές του Άντι Γουόρχολ (Andy Warhol) δημιουργήθηκαν με τη χρήση αυτής της τεχνικής. Πλέον είναι μια δημοφιλής τεχνική τόσο στις Καλές Τέχνες όσο και στη βιομηχανία, στην οποία χρησιμοποιείται κυρίως για εκτύπωση διαφόρων θεμάτων πάνω σε μπλούζες, καπέλα, κεραμικά, γυαλί, πολυουρεθάνη, πολυπροπυλένιο, χαρτί, μέταλλο και ξύλο.

Και η τεχνική του στένσιλ;

Η τεχνική του στένσιλ είναι η καλύτερη μέθοδος για κάποιον που τώρα ξεκινά τη μεταξοτυπία, γιατί του επιτρέπει να πειραματιστεί με τα αρχικά σταδία της τεχνικής. Είναι γρήγορη, πιο προσιτή σε θέμα υλικών και η διαδικασία ετοιμασίας της πάκας είναι απλή. Αυτή η διαδικασία ξεκινά με τη δημιουργία στένσιλ από εικόνα ή γράμματα σε χαρτί φωτοτυπικής.

Δήλωσε κι εσύ συμμετοχή, στο τηλ. 25222772 (10.00-13.00 και 16.00-18.00 Τετάρτη μέχρι Κυριακή). Πληρ. www.hambisprintmakingcenter.org.cy.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ